De svenska handbollsherrarna är klara för OS i Tokyo i sommar. Efter seger mot Slovenien får Sverige åka till Japan och spela om de olympiska medaljerna. Sverige blir dessutom gruppetta och kan få en enklare lottning till OS.

Sverige tog taktpinnen direkt i ödesmatchen och tog tidigt en ledning med tre mål. Det svenska laget utnyttjade brister i Sloveniens försvarsspel samtidigt som Andreas Palicka i Sveriges mål stod för några fina räddningar.

I mittenfasen av den första halvleken såg slovenerna ut att knappa igen på svenska ledningen efter några svenska missar och kreativt anfallsspel från Ljubomir Vranjes Slovenien.

Men under halvlekens sista tio minuter var det återigen Sverige som fortsatte att ösa på och kunde gå in i pausvila med en fyramålsledning till 17-13.

Sverige fortsatte på den inslagna vägen i den andra halvleken och utökade sin ledning gång på gång, samtidigt som Andreas Palicka storspelade i det svenska målet. Slovenien blev allt mer frustrerade och drog på sig några utvisningar som gav Sverige lite andrum.

Den andra halvleken blev mer och mer svensk desto mer den led, och de svenska glädjeropen blev många. Med fem minuter kvar av matchen ledde Sverige med åtta mål, vilket skulle innebära gruppseger och en enklare gruppspel i OS i sommar.

Inför matchen var förutsättningarna som så att om Sverige vann med sju mål eller fler så skulle man gå om Tyskland i grupptoppen. Men efter slarv i Sveriges anfallsspel såg möjligheten som gruppetta att rinna Sverige ur händerna.

Men Sverige lyckades att hålla i från Slovenien på slutet och vann till slut med 32-25 och kvalar in till OS som gruppetta. Tyskland kvalar in som grupptvåa.