Sverige är klara för kvartsfinal i hemma-VM 2023. Detta efter en stark seger mot Island med 35-30 inför fulla läktare i Göteborg.

Fredagskvällen bjöd på en riktig handbollsfest i Scandinavium och Göteborg när Island gästade Sverige i herrarnas handbolls-VM 2023. Island bjöd till för en folkfest där man fyllde ena hörnet blått, en kontrast till det redan gula havet i arenan.

Glenn Solberg valde att formera att röra om lite i startsjuan, där Tobias Thulin tog plats i mål istället för Andreas Palicka från start samtidigt som Lucas Pellas fick inleda matchen på vänstersex istället för Hampus Wanne. Annars var startsjuan intakt med Gottfridsson, Carlsbogård och Lagergren på nio meter och Max Darj (firade 100 landskamper) mittsexa samt Niclas Ekberg på högersex.

Det var ett väldigt tryck på läktarna inför matchen med nationalsånger, ”Stad i ljus” och hejarop. Utan tvekan den bästa stämningen hittills i Scandinavium med två stora publiklag. Detta gjorde den redan viktig matchen än mer intressant.

Sverige började med tre mål inför hemmapubliken och målvakten Tobias Thulin fick en drömstart med två räddningar direkt. Efter tio minuter ledde Sverige med 7-5 i en högintensiv drabbning, där det var lite småhetsigt både på planen och på läktarna. Max Darj ådrog sig exempelvis två tidiga utvisningar för Sverige.

Matchen gick i ett rasande tempo där målen bytte av varandra. När Sverige utökade till en tremålsledning reducerade Island snabbt därpå, och höll sig kvar i första halvlek på ett imponerande sätt. Med lagkaptenen Aron Palmarson borta var det Gisli Thorgeir Kristjansson som var spelmotor för Island. Efter 20 minuter kvitterade dessutom Island till 11-11 och matchen var helt jämn, minuten senare tog islänningarna ledningen och utökade densamma till 11-13, och Sverige var i brygga.

Förbundskaptenen Glenn Solberg tog timeout och Andreas Palicka tog dessutom plats i målet, för att ge Sverige mer energi. Men om den första delen av första halvlek var Sveriges så tillhörde den andra delen Island. Islänningarna såg mindre stressade ut och var mer effektiva i sitt anfallsspel. Island ledde vid ett tillfälle med tre bollar innan Sverige dock tog igen och kvitterade och återtog ledningen. Den högintensiva och flängiga halvleken slutade 17-16 till Sverige. Högt tryck i Scandinavium.

Andra halvlek

Albin Lagergren var bra för Sverige i första halvlek och var den som gjorde Sveriges första mål i andra halvlek. Andreas Palicka stod för en superräddning i början på Islands första skott, och i sekvensen efter blev målvakten irriterad på en isländsk spelare som förhindrade Sverige att kontra. Känslor direkt i andra halvlek. Palicka fick dock utvisning för ilskan, efter att domaren kollade på situationen. Tobias Thulin kom dock in när Palicka satt undan sin tvåminutare och tog två raka kantskott. Thulins specialitet.

Blågult tog verkligen kommandot i början av andra halvlek. Tre svenska mål motades av noll isländska mål under de första fem minuterna. Island spräckte naturligtvis den svenska målnollan i andra halvlek men det var fortsatt Sverige som var mest effektiva inledningsvis.

Viktor Hallgrimsson i det isländska målet höll kvar Island i matchen under första kvarten i andra halvlek. Andreas Palicka var minst lika framgångsrik för Sverige och gjorde ett par riktiga “frimärkesräddningar”. Ingen sköljer ner så mycket jubel som Andreas Palicka i Scandinavium, i hans “vardagsrum”.

Sverige ledde med 27-24 efter 20 minuter i Göteborg. Publiken var som galen på läktarna, på båda sidor av arenan. Tre minuter senare stod det 30-24 till Sverige. Andreas Palicka var ett monster i mål och Sverige kontrade sönder Island, och tog ett hårt grepp om matchen och gruppsegern.

Till slut vann den svenska bredden. Andreas Palicka var dessutom fenomenal i det svenska målet i andra halvlek med flera avgörande räddningar. Sverige vann till slut med 35-30. 

I och med segern är Sverige nu klara för kvartsfinal i Stockholm nästa vecka (25 januari). Sverige är dessutom klara som gruppetta, med en match kvar att spela i Mellanrundan. I kvartsfinal kommer tvåan från Grupp 4 att vänta, vilket kan bli exempelvis Danmark, Egypten eller Kroatien.

Sverige – Island, 35-30 (17-16)

Island: Bjarki Mar Elisson 8, Gisli Thorgeir Kristjansson 5, Kristian Örn Kristjansson 5, Ellidi Snaer Vidarsson 3, Sigvaldi Björn Gudjonsson 2, Arnar Freyr Arnarsson 2, Omar Ingi Magnusson 2, Janus Dadi Smarason 2. Odinn Thor Rikhardsson.
Sverige: Lucas Pellas 8, Niclas Ekberg 6, Jim Gottfridsson 5, Albin Lagergren 4, Felix Claar 4, Eric Johansson 2, Jonathan Carlsbogård 2, Oscar Bergendahl 2, Max Darj, Lukas Sandell.