Sverige kommer att spela VM-semifinal mot Frankrike i Tele2 Arena på fredag. Detta står klart efter att Sverige besegrade Egypten med 26-22 i onsdagens kvartsfinal. Sverige åkte dock på en tung smäll när Jim Gottfridsson fick kliva av efter drygt tio minuter med en lindad hand och återkom aldrig till spel.

Onsdagskvällen bjöd på handbollsfest i Stockholm och Tele2 Arena när Sverige tog emot Egypten inför 16 215 åskådare i huvudstaden. Glenn Solberg valde att formera sin ordinarie startsjua med Andreas Palicka i mål, Jim Gottfridsson, Jonathan Carlsbogård och Albin Lagergren på nio meter samt Max Darj, Hampus Wanne och Niclas Ekberg på sex meter.

Egypten fick ta avkastet och satte matchens första mål men Sverige kvitterade snabbt genom Niclas Ekberg. Egypten började annars starkast med ett aggressivt försvarsspel. Andreas Palicka stod för en fin räddning efter nio minuter, en räddning som lyfte publiken i arenan. Lagen stod jämnt efter tio minuter (3-3) efter en målsnål tillställning dittills. Sverige fick en väldigt tung smäll under de inledande tio minuterna när Jim Gottfridsson fick linda sin vänsterhand efter ett skadat pekfinger.

Det var ett något frustrerat Sverige inledningsvis och möjligen något stressat i offensiven. Men Andreas Palicka höll kvar Sverige i den första halvleken med ett axplock av fina räddningar. Det är rättvist att säga att Andreas Palicka är väldigt omfamnad även i Stockholm efter de glädjerop som utbrast efter målvaktens räddningar.

Med fem minuter kvar av första halvlek kvitterade Eric Johansson till 9-9. Efter en ny Palicka-räddning tog Sverige tillbaka ledningen till 10-9 genom Niclas Ekberg, en ledning som man varit utan nästan hela första halvlek. Precis som så många gånger förr blev Sverige bättre desto längre halvleken led. Man fick dessutom med sig en fin ledning med fem mål till 14-9. Andreas Palicka var fullkomligt dominant i andra delen av halvleken och det svenska laget mer effektiva framåt.

Jim Gottfridsson återvände aldrig till spel i matchen, ett väldigt stort avbräck som även kan vara ödesdigert för mittnians framtid i turneringen. Planen var att Gottfridsson skulle åka till sjukhuset och röntga handen direkt efter matchens slut, något som landslaget meddelade under pågående match.

– Ni får fråga läkarna men det ser inte bra ut, sade målvaktstränaren Tomas Svensson till Viaplay i halvtidspausen.

Andra halvlek

Sverige tog kommandot i andra halvlek med två tidiga mål medan Egypten missade sina två första skott. Sverige ville sedan inte släppa sin flermålsledning, en ledning som man med en kvart spelad hade utökat till 21-15. Den blågula bredden hade än en gång visat sig väldigt stark, inte minst med två starka niometersformationer. Stora starka Egypten hade några fina skott utifrån men hade annars svårt att hänga med det explosiva svenska laget i stunder.

Egypten kom ifatt med ett par bollar med tio minuter kvar av matchen, något som skapade lite spänning då Sverige bara ledde med tre helt plötsligt. Egypten spelade ett högre försvarsspel och tvingade Blågult till mer duellspel man mot man. Men det skulle Sverige klara av till slut, efter några köriga minuter. Niclas Ekberg och Lukas Sandell gjorde ett varsitt mål för att förstora gapet ned till Egypten.

Det blev till slut några härliga minuter på slutet i Tele2 Arena. Stämningen var på topp och publiken på plats hejade fram Sverige till sin sjunde raka seger i VM.

Sverige kommer att spela semifinal i hemma-VM på fredag, detta mot Frankrike som i den senare matchen mot Tyskland drog iväg på slutet och kunde segra med 35-28.

Sverige – Egypten, 26-22 (14-9)