Sverige är på väg mot VM-spel efter att man vann med 28-14 mot Ukraina idag. Sverige har skapat sig goda förutsättningar inför returmatchen på hemmaplan på onsdag.

Under lördagen spelade Sverige och Ukraina den första av två matcher i VM-kvalet. Vinnaren av dubbelmötet ska åka till Spanien i december och spela det stora Världsmästerskapet.

Sverige var favoriter inför matchen och förvaltade favoritskapet på allra bästa sätt. Klasskillnaden mellan lagen var total och det svenska laget hade råd med att laborera med laget en del under matchen. Många svenska byten gjorde att matchen blev lite ryckig, när förbundskaptenen Tomas Axnér kände att den svenska segern var i hamn.

Det ukrainska laget hade svårt att tråckla sig igenom det svenska försvarsspelet, men en positiv del i Ukrainas spel var målvaktsspelet, där båda de spelande målvakterna räddade flera svenska lägen, inte minst från de svenska vänstersexorna Elin Hansson och Emma Rask.

Men svenskorna hade inga problem alls att avfärda Ukraina från lördagens match. Efter att Johanna Westberg gjorde Sveriges sista mål fastställdes slutresultatet till 14-28 och Sverige har skaffat sig ett bra läge inför returen. Sverige behöver förlora med 15 bollar på hemmaplan för att inte avancera till VM.

Nästa match i dubbelmötet spelas på onsdag i Lund med matchstart 18.10. Då ska det avgöras vilket land som spelar VM i Spanien i december. Matchen sänds på SVT.