Det blev en riktig rysare in i det sista. Kvällens möte med Norge resulterade i ett oavgjort resultat mot de regerande europamästarna, vilket öppnar upp Sveriges slutspels-chanser betydligt mer.

En stor del av snacket inför mötet handlade om Linn Blohms vara eller icke vara, då hon drog på sig en skada i torsdagens möte med Kazakstan. Den svenska ledarstaben var in i det sista tysta kring det hela och man valde att inkludera henne i den inskrivna truppen för matchen, där hon även fick tid på plan och bidrog med mål. Evelina Eriksson, truppens nytillskott, slängdes omedelbart in i hetluften och fick starta i målet under dagens möte.

Seger i kvällens möte var viktigare för Sverige än för Norge, då de inför mötet låg en poäng bakom motståndarna i tabellen. Norge hade i sin tur med sig full pott från det först gruppspelet och inledde i sin tur mellanrundan med att köra över Puerto Rico med 43-7.

Matchen hann knappt komma igång innan Sverige tilldelades en utvisning. Norskorna inledde målskyttet och efter flera blockerade skott kunde Elin Hansson spräcka nollan.

Det syntet tidigt att detta skulle bli en betydligt hårdare kamp än lagets tidigare möten, då bägge lagen höll ett högre tempo. Nathalie Hagman kunde ta Sverige till matchens första ledning när hon satte 3-2 i den sjätte minuten. Ledningen utökades till 4-2 innan Norge kunde knappa igen.

Ny svensk utvisning följde därefter och Eriksson kunde snyggt rädda det utdelade straffkastet. Efter att tavlan visat svensk ledning eller oavgjort under en längre tid, kunde Norge vända ett svenskt anfall och ta ledningen genom Veronika Kristiansen. En tappad norsk boll kunde Hagman förvärva till en ny svensk ledning med 10-9, men det dröjde då bara sekunder innan Norge återtog sitt övertag.

I sista minuten av den första perioden fick Sverige äntligen spela i numerärt överläge, men det var trots detta Norge som avrundade periodens målskytte när de satte 14-12. Stämningen i arenan var mycket hög under matchen och det märktes tydligt, såväl på planen som på läktaren, att detta var en mycket viktig match för bägge lagen.

Norge inledde andra halvlek med att utöka sin ledning ytterligare innan Jamina Roberts kunde göra ett riktigt konstmål från ytterkanten. Även Olivia Mellergård kunde visa upp sina fina kvaliteter med en stilig fullträff, vilket följdes av kvicka uppföljare från Hagman och Blohm. Men den fina svenska uppvisningen följdes av en norsk sådan, där motståndarna återigen kunde visa vilka upp sina kvaliteter genom tre raka mål.

Vid underläget 17-21 valde Tomas Axnér att ta timeout, som följdes av tre svenska mål. Laget fick därefter en ny chans att prata ihop sig när motståndarna tryckte på timeout-knappen och detta resulterade i att målskörden fortsatte. Norge visade stundtals upp ett mer nervöst spel, där Sverige fick chansen att både kvittera och ta ledningen. Men motståndarna var starka och kom igen.

Sverige valde flera gånger att spela med sju utespelare för att öka chansen till mål och man lyckades flera gånger med denna taktik. Med tre minuter kvar kunde Norge återta ledningen med två mål, men i slutminuten kunde Sverige jämna ut resultatet efter mål av Blohm och Mellergård. När matchen blåstes av skrevs resultatet till 30-30 och Sverige fick med sig en otroligt viktig poäng i tabellen.

På måndag avslutas mellanrundan för lagen i Sveriges grupp och då ställs de svenska damerna mot Rumänien, som idag vann stort över Puerto Rico. Slutsiffrorna i det mötet skrevs till 43-20. Lagens totala poäng i tabellen är dock för få för att han chansen att nå ett VM-slutspel. Samma kväll kommer de andra två topp-lagen i gruppen, Nederländerna och Norge göra upp i en mycket viktig match.