Sveriges herrlandslag är utslaget ur OS efter att man tappade en fyramålsledning under den andra halvleken. Spaniens målvakt Gonzalo Perez de Vargas satte stopp för det svenska OS-äventyret som slutar i kvartsfinal efter 33-34 mot Spanien.

Under den tidiga tisdagsmorgonen spelade Sverige en kvartsfinalrysare mot Spanien i herrarnas OS. Matchen innebar vinna eller försvinna för Sverige, som vid avancemang hade säkrat en topp fyra-placering i OS men vid förlust fått lämna Japan.

Matchen började väldigt bra utifrån neutrala ögon. Målen kom från båda håll, fram och tillbaka och målvakterna i båda målen hade svårt att få till några räddningar. Det dröjde till den 17:e matchminuten innan Sverige tog ledningen för första gången i matchen dock till 11-10. Dessförinnan så hade Spanien legat i förarsätet under den första delen av halvleken.

Den första halvleken var väldigt jämn, där Spanien just pushade på under den första kvarten medan Sverige tog ledningen och bibehöll densamma under den andra delen av halvleken. Efter 30 minuter spelade så hade Sverige ledningen med 20-18 efter att Hampus Wanne var bästa målskytt med sina fem mål men där även Fredric Pettersson varit effektiv framför mål efter ett tuffare gruppspel. Den första halvleken blev väldigt målrik alltså.

Sverige fortsatte med att vara i förarsätet under den andra halvleken. Efter 15 minuter så hade Sverige ledningen med fyra bollar och hade alltså utökat sin ledning sedan halvtidspausen. Sverige var väldigt framgångsrika framåt, där Hampus Wanne fortsatte med att forcera fram från sin vänsterkant.

Med tio minuter kvar var dock Spanien ikapp, efter att Sverige haft en fyramålsledning som man tappat på bara några minuter. Hampus Wanne, som varit säkerheten själv under hela matchen missade sedan ett straff och ett friläge inom loppet av någon minut. Med sju minuter kvar av matchen så var Spanien för första gången i ledningen under den andra halvleken efter att Sverige slarvat i anfallsspelet. 30-29 till Spanien med bara några minuter kvar alltså.

Spanien var det bättre laget under matchens sista kvart och Sverige missade alldeles för många lägen, något som Spanien kan tacka sin målvakt Gonzalo Perez de Vargas för. Spanien gjorde mål medan Sverige missade. Det blev en riktig rysare på slutet där Sverige låg under med en boll med en minut kvar att spela. Men Spanien lyckades med att göra 34-32 istället för en svensk kvittering.

Sverige tappade en fyramålsledning inom loppet av några minuter i mitten av den andra halvleken vilket blev avgörande för en spansk vinst och en svensk förlust. Det svenska OS-äventyret är över efter en rafflande kvartsfinal mot Spanien. Sverige får lämna Japan utan medalj medan Spanien är klara för semifinal, där man ställs mot vinnaren av mötet mellan Danmark och Norge.