Sverige tog en seger mot de regerande världsmästarna Danmark i gruppspelets sista match. Efter segern med 33-30 kommer Sverige inte bättre än trea i gruppen och ställs därmed mot Spanien i en tuff kvartsfinal på tisdag.

Under söndagseftermiddagen spelade Sverige mot Danmark i en repris på VM-finalen i vintras när länderna möttes i gruppspelets sista match. Inför matchen var förutsättningarna klara för Sverige. Man behövde vinna med sex mål för att knipa gruppsegern i Grupp B men hade inför matchen säkrat minst en tredjeplats i gruppen.

Den första halvleken var ganska tempofattig. Inget av lagen såg ut att gå fullt på sina stjärnor och i sina dueller vilket öppnade upp för en del mål och inte en så aggressiv första halvlek. Sverige var dock det laget som förde den första halvleken och man ledde i stort sett under hela halvleken. I paus ledde Sverige med hela fyra bollar när man hade ledningen med 17-13 inför den andra halvleken.

Danmark kom ut som ett helt annat lag i den andra halvleken, Sverige likaså. Tempot höjdes på planen och spelarna såg mer sugna ut på att vinna mot sina skandinaviska rivaler. Men det var fortsatt Sverige som hade ledningen under den första kvarten. Sverige fick några fina svar på spelare som inte övertygat hittills i turneringen, bland annat Felix Claar och Lukas Sandell, som gjorde bra insatser under dagens match.

Det faktum att Sverige behövde vinna med sex bollar för att knipa förstaplatsen från Danmark i gruppen var inget som präglade matchen speciellt. Den assisterande förbundskaptenen Martin Boquist var tydlig inför matchen att man kommer att vila lite spelare och hålla dem fräscha inför kvartsfinalen om ett par dagar. Det syntes att även Danmark hade ungefär samma strategi. Man vågade sig inte in i dueller på samma sätt som om det vore en avgörande match och det präglade matchens tempo även i den andra halvleken.

Sverige kunde dock under hela matchen ut bibehålla sin ledning och vann till slut med 33-30 för att säkra sin fjärde seger i Grupp B. Sverige slutar trea i sin grupp bakom Danmark och Egypten och kommer nu att ställas mot Spanien i kvartsfinal. Ett Spanien som kom tvåa i Grupp A. Kvartsfinalen spelas på tisdag med start 06:15 svensk tid.