I damhandbollens värld har vi bevittnat många spännande matcher, men få har varit så hänförande som finalen i VM 2021 mellan Norge och Frankrike. Denna match, som kommer att omtalas i handbollshistorien för sin dramatik och Norges otroliga upphämtning, var en utställning av ren sportslig briljans.

Norges fenomenala vändning: Ett historiskt VM-guld i handboll 2021

Norge, en redan etablerad kraft inom damhandbollen, stod inför en tuff utmaning mot OS-vinnarna Frankrike. Den första halvleken i finalen, som spelades i spanska Granollers, syntes till en början som en ren uppvisning av fransk överlägsenhet. Med ett fruktat försvar och en imponerande målvakt i Laura Glaser, ledde Frankrike med 16-10 strax före paus. Siffrorna som stod på tavlan efter 30 minuter var däremot 16-12 efter en norsk styrkeinsats i sista stund.

Men det var då Norges exceptionella omvandling började. Efter pausen steg Norge in på planen med förnyad energi och en obändig vilja att vända matchen. Inom loppet av de första minuterna av andra halvlek, hade de kvitterat till 16-16, en prestation som nästan ensam leddes av den 22-åriga supertalangen Henny Reistad.

Norges målvakt, Silje Solberg, levererade en prestation som beskrivits som ”målvaktsspel från en annan planet”. Hennes storspel i målet var avgörande för att hålla fransyskorna på avstånd. Med Solbergs hjälp och en solid försvarslinje kunde Norge inte bara återhämta sig utan också rycka ifrån.

Norges kapten, Stine Bredal Oftedal, uttryckte sin stolthet över lagets ”rena och skära styrka”. Förbundskapten Thorir Hergeirsson prisade lagets arbetskapacitet och den sammanhållning som var avgörande för vändningen.

Matchen slutade med en seger för Norge med 29-22, en andra halvlek som dominerades av norska laget med en makalös 17-6. Denna triumf markerade Norges fjärde VM-titel i damhandboll, tidigare vunna 1999, 2011 och 2015.

Expertkommentatorer har kallat matchen för en av de största vändningarna i handbollens historia och en halvlek som kommer att bli ihågkommen som en av de bästa någonsin. Denna match var inte bara en uppvisning av teknisk skicklighet och strategisk briljans, utan också av mental styrka och otrolig laganda.