Sverige hade en märklig väg fram till VM-platsen i Spanien. Dubbla playoff-möten mot Ukraina resulterade i en VM-plats, men inte helt utan komplikationer för det svenska landslaget.

Ikväll börjar äntligen VM-festen på allvar, med svenska ögon sett. Sverige ställs mot Uzbekistan i vad som på förhand ses som en lätt uppgift för svensk del. Men jobbet ska göras och poängen ska tas.

Jobbet för att ta Sverige till VM var inte speciellt långdraget, men det blev märkligt. Det europeiska kvalet till VM gick till på så sätt att fyra lag direktkvalificerade sig från EM förra vintern, alltså de fyra bäst placerade från EM. Sedan tidigare var Spanien och Nederländerna direktkvalificerade i egenskap av värdnation respektive regerande världsmästare.

Förutom de sex redan kvalificerade lagen så skulle minst tio nationer till ta sig till VM, från Europa. De lag som inte spelade EM ingick i olika VM-kvalgrupper, där tio stycken lag gick vidare till nästa runda. Sverige som spelade EM fick där ställas mot Ukraina i ett VM-playoff. Playoff-matcherna spelades i dubbelmöten i en match på hemmaplan och en på bortaplan.

Playoff-matcherna spelades i april detta år, där Sverige inledde på bortaplan i Kiev. Matchen blev en väldigt enkel sådan där Sverige vände hem med seger med 14-28. VM-platsen var därför nästan redan i hamn.

Men till returmötet så kom ett rejält bakslag för Sverige. Ett covid-kaos i truppen gjorde att hela ledarstaben och spelartruppen tvingades in i karantän på grund av covid-19. Det gjorde att landslaget fick kalla in en helt ny trupp ledd av Jesper Östlund, för att spela returmötet i Lund.

Men trots bortfallet av hela den ordinarie truppen så kunde Ukraina inte äta upp underläget med 14 bollar. Ukraina vann dock returmötet med 22-26, men det räckte alltså gott och väl för att säkra en VM-plats för Sverige.

Sverige tog sig alltså till VM via två steg. Steg ett var att ta sig till VM-playoff genom att vara ett av de deltagande lagen i EM 2020. Steg två var att besegra Ukraina i ett dubbelmöte för att få VM-platsen klar.

Resultaten i VM-kvalet

Ukraina – Sverige 14-28

Sveriges målskyttar: 
Jamina Roberts 4, Melissa Petrén 3, Mathilda Lundström 3, Johanna Westberg 3, Emma Lindqvist 3, Carin Strömberg 2, Linn Blohm 2, Anna Lagerquist 2, Kristin Thorleifsdottir 2, Jenny Carlson 2, Elin Hansson, Nina Dano

Sverige – Ukraina 22-26

Sveriges målskyttar:
Isabelle Andersson 6, Nina Koppang 5, Evelina Källhage 3, Hanna Blomstrand 3, Cassandra Tollbring 3, Amelia Lundbäck, Victoria Larsson