I en dramatisk upplaga av damernas handbolls-VM 2021, levererade semifinalerna en hisnande blandning av spänning, skicklighet och oväntade vändningar. Medan en av turneringens favoriter demonstrerade sin erfarenhet och taktiska skärpa för att nå finalen, lyckades ett överraskande lag med en minnesvärd comeback som säkrade deras plats i den efterlängtade slutstriden.

Precis som så många gånger förut kunde vi se en slutspelshelg som enbart involverade europeiska lag. Nationerna hade alla slagit ut sina motståndare i kvartsfinalerna med goda marginaler, vilket för Frankrike innebar 31-26 mot Sverige. Denna seger tog laget till den första semifinalen där Danmark väntade på andra sidan planen.

Semifinal 1: Frankrike-Danmark

Frankrike stod för en imponerande comeback och besegrade Danmark med 23-22. Trots att Frankrike, regerande olympiska mästare, låg under med fyra mål i den 40:e minuten, lyckades de vända matchen. Detta markerade Danmarks femte raka förlust i en VM-semifinal.

Matchen bjöd på ett defensivt spel, där båda lagen visade stark försvarsförmåga. Danmarks målvakt Althea Reinhardt imponerade särskilt, vilket hon gjorde genomgående under turneringen med sin räddningseffektivitet på 49%. Trots detta kunde Frankrike förbättra sin anfallseffektivitet och gradvis minska Danmarks ledning.

Nyckeln till Frankrikes framgång låg i deras kollektiva spel och förmågan att hålla huvudet kallt under press. Grace Zaadi spelade en central roll i anfallet, och i försvar var Cleopatre Darleux avgörande med flera viktiga räddningar. Frankrike tog ledningen i den 57:e minuten och kunde behålla den till matchens slut. Althea Reinhardt utsågs trots Danmarks förlust till matchens spelare.

Semifinal 2: Norge-Spanien

I den andra semifinalen tog Norge sig till finalen genom att besegra Spanien med 27-21. Matchen var en kamp om hårt försvar och skicklig målvaktsspel, där Norges erfarna målvakt Katrine Lunde spelade en central roll. Hon gjorde 13 räddningar med en effektivitet på 38%, vilket bidrog starkt till Norges framgång och ledde till att hon utsågs till matchens spelare.

Spanien, som hade hemmaplan och ett stort publikstöd, började starkt men kämpade med att omsätta anfall till mål, mycket på grund av Lundes prestation. Norge visade sin erfarenhet och styrka genom att gradvis bygga upp en ledning, speciellt under andra halvlek. Nora Mork var också framträdande i Norges anfall.

Denna seger innebar en möjlighet för Norge att vinna sitt fjärde guld i damernas handbolls-VM, vilket skulle sätta dem jämsides med Ryssland som den mest framgångsrika nationen i tävlingens historia. Spanien, å andra sidan, efter en stark turnering, riktade in sig på bronsmatchen mot Danmark.