Idag avgörs semifinalerna i det pågående världsmästerskapet i handboll för damer. Vi tittar därför tillbaka på de viktiga mötena som spelades i den förra upplagan av turneringen.

När damernas världsmästerskap i handboll senast gick av stapeln ägde det hela rum i Japan, där man för sista gången bjöd in 24 landslag till spel. Lagen som då tog sig hela vägen till semifinal var Norge, Ryssland, Spanien och Nederländerna, alla efter en mycket stark insats under mästerskapet. Spanien och Ryssland vann sina respektive grupper med full pott, samtidigt som det endast var målskillnaden som skiljde Nederländerna och Norge åt i grupp A.

I mellanrundan fortsatte Ryssland vara obesegrade samtidigt som Spanien tappade poäng mot bland annat Sverige. Nederländerna åkte på en lite överraskande förlust mot Tyskland och förlorade även mot Danmark, men lyckades ändå knipa andraplatsen i mellanrundan mycket tack vare den oavgjorda matchen mellan Serbien och Danmark. Norge avancerade i sin tur enkelt med tre raka vinster.

Semifinal 1: Ryssland-Nederländerna

Ryssland och Nederländerna var lagen som gjorde upp i den första semifinalen, som blev en mycket jämn kamp. Det blev ett riktigt katt och mus-spel, där Nederländerna höll i taktpinnen under större delen av första halvlek. Innan paus kunde dock Ryssland kvittera på sista bollen och resultatet för matchens första halva skrevs till 16-16. Nederländerna fortsatte hålla i övertaget med både ett och två mål, men mot mitten av mötet tog Ryssland över den rollen. Men med bara minuter kvar kom Nederländerna igen och Ryssland kom aldrig närmare än att lyckas kvittera. När matchen blåstes av var det Nederländerna som med 33-32 gick vinnande ur den tuffa kampen.

Semifinal 2: Norge-Spanien

Det andra mötet skedde mellan två av de lag som även nu står i semifinal. Också detta möte var jämnt, men med lite tur lyckades Spanien få till fyra raka fullträffar och dra iväg. Norskorna följde dock upp det hela med en liknande insats som jämnade ut poängen något. Vid paus hade båda lagen gjort 13 mål vardera. Men när lagen kom ut på planen igen var det tydligt vilket lag som rusade mot final. Spanien fick till ett bra flyt och kunde utöka sin ledning upp till hela 8 bollar, medan Norge inte kom närmare än att dra ner ledningen med ett eller två mål. Spanien kunde därmed ta sig till sin allra första VM-final efter att ha besegrat Norge med 28-22.

Men hur gick det då för årets två andra semifinalister – Frankrike och Danmark – i VM 2019?

Frankrike fick något överraskande se sig utslagna redan i den första gruppspelsomgången där man hamnade på en fjärdeplats i gruppen med sex nationer. Detta ledde till att man fick spela placeringsmatcher där man slutligen blev 13:e bästa nation. Danmark kunde efter att ha vunnit över just Frankrike i den sista gruppspelsmatchen ta sig vidare till mellanrundan, men här räckte inte poängen längre än till en niondeplats i mästerskapet. Frågan är om Frankrike nu kommer vara ute efter revansch i dagens möte!