Herrlandslagets målvakt Tobias Thulin befinner har fått gott om speltid under hemma-VM i Göteborg. Dagen efter segern mot Island träffar Handbolls-VM.nu målvakten där han pratar om målvaktssituationen i landslaget, valet att visa mer känslor och känslan att spela på hemmaplan i Göteborg.

Under gårdagen besegrade Sverige Island med fem bollar och knep gruppsegern. Den storväxta målvakten Tobias Thulin fick vakta det svenska målet från start, men byttes sedan ut till förmån för en storspelande Andreas Palicka i andra halvlek. Dagen efter mötte Handbolls-VM.nu upp Thulin på landslagets pressträff.

– Alltid roligt att starta. Jag får en bra start med lite räddningar i början. Sen blir det en svår första halvlek med många rena lägen, Island gör det bra. De kommer till bra lägen och vi har lite problem i försvaret, och jag får inte riktigt tag på bollarna efter ett tag, så att bytet med Palicka kom kändes helt naturligt egentligen.

– Sen styr vi upp det bättre i andra halvlek där vi får lite fler lägen som vi vill ha. De blir lite trötta och vi utnyttjar vår bredd. 

Målvaktslegendaren och tränaren Tomas Svensson har hyllat Tobias Thulin för att vara en av världens bästa målvakter på kantskott. Island involverar gärna sina kanter, och då ville den svenska ledningen starta med Thulin i mål i gårdagens viktiga drabbning.

– Det var nog tanken med att jag startade. En av mina styrkor är kantskotten och jag känner mig säker där. Med min storlek så blir det också en av mina styrkor. Sen kommer det inte bara kantskott under match, men det var väl vår tro att det skulle komma mycket kantskott, säger Thulin och fortsätter:

– Vi trodde nog att det skulle komma mer kantskott än mot exempelvis Ungern som är ett fysiskt större lag med mycket skytte utifrån. Island är mer duellspel, att spela vidare bollen och skapa sexmeterslägen. Och det tycker jag att de får, de har inte så många skott utifrån egentligen. Så den planen utspelade sig precis som vi trott tycker jag.

Målvaktskampen

Den svenska “målvaktskampen” har varit intressant hittills. Andreas Palicka har bommat igen i två och en halv match och är lagkapten. Mikael Appelgren spikade igen mot Kap Verde och Tobias Thulin skapade sig otroliga siffror mot Uruguay och gjorde det även bra mot Island (innan Palicka kom in). Sverige har aldrig uttalat någon “etta”, utan kan anpassa sig till motstånd på grund av en målvaktstrio av högsta världsklass. Och ödmjukheten i gruppen finns kvar.

– Man gläds med varandra hela tiden. Det är en väldigt härlig grupp att vara i, tillsammans med Tomas (Svensson) också. Det är bara en styrka som lag att vi har tre så bra målvakter, säger Thulin och fortsätter:

– Man vet aldrig vad som händer. Någon kan skada sig eller få corona helt plötsligt. Då är det en otrolig styrka att ha tre målvakter som kan gå in och spela bra när det väl bränner.

– Vi kan också förändra utifrån motståndare och anpassa målvakternas styrkor till olika motståndare, det är bara bra med en sån konkurrenssituation.

Succén i klubblaget

I somras gjorde Tobias Thulin flytten till danska GOG, där han har gjort dundersuccé. Från att ha haft tre säsonger i Tyskland (Magdeburg och Stuttgart) med mindre speltid har Thulin verkligen fått förtroendet i GOG. Ett förtroende som han har förvaltat då han har varit en av de absolut bästa målvakterna i Champions League under hösten, på den allra största klubbscenen.

– Det är klart att det har varit väldigt bra för mig, mitt byte till GOG. Dels att de tog sig till Champions League, och att jag får komma in och spela där nu, det blev perfekt för mig att få ett så stort förtroende från klubben och spela varje vecka i Champions League.

– Det har varit otroligt utvecklande, att känna ett förtroende från en tränare som jag kanske inte har fått göra de tidigare i åren i Tyskland. En otrolig trygghet att få känna det förtroendet och att få regelbunden speltid.

För ett år sedan var Tobias Thulin med och vann EM-guld med Sverige i Budapest. Ett år senare har Thulin växt i självförtroende, något som han har burit med sig till världsmästerskapet.

– Man kommer in med en bättre känsla när man har gjort en bra höst och känner att man kan mäta sig med de allra bästa, verkligen. En skillnad från förra året när man kom från en bänk från ett bottenlag i Bundesliga, så det blir såklart en skillnad, säger han.

Känslorna

Thulin har fört en ganska anonym tillvaro mediamässigt, och på planen. Även om han har stått för flera supermatcher i landslagströjan så ser den 27-årige göteborgaren alltid lugn ut efter räddningar, eller insläppta mål. En styrka. Under VM har man dock kunnat fånga Thulins eufori och glädje på hemmaplan i Göteborg.

– Man vill så mycket och man vet att man kan. Men just den biten är något som har växt fram för mig de senaste åren, jag har aldrig varit den känslomässiga målvakten tidigare, utan har varit väldigt lugn. Det har kommit mer och mer genom åren, och är något som jag vill utveckla. Både som målvakt och person.

– Det ger mycket både till mig själv och motståndarna och även för laget, att verkligen sprida mycket energi på det sättet. Sen är det fortfarande en viktig del i mitt målvaktsspel att behålla lugnet och positioneringen.

Hemmaplanen

Det har varit hemmaplan för Tobias Thulin under det inledande gruppspelet och Mellanrundan, då han är född och uppväxt i Göteborg. Med uppväxten i Fiskebäck i västra Göteborg och Önnereds HK som moderklubb har det varit en speciell upplevelse för målvakten med familjen nära till hands. 

– Mycket familj och vänner på plats. Scandinavium är nästan som en hemmaplan också. Mitt sista halvår med RIK (Redbergslid) spelade jag i Scandinavium. De rev Lisebergshallen så då fick vi spela i Scandinavium sista halvåret, så det har varit mycket speciellt att komma tillbaka, säger Thulin och fortsätter:

– Atmosfären har varit fantastiskt. Det har ju varit fullt nästan varje match och det kändes som att det peakade igår egentligen (mot Island). Nej, det var galen stämning. De ger så mycket energi till oss.

Nu väntar möte med Portugal på söndag, en match som Sverige kommer att gå in till för att vinna enligt Thulin. Sedan väntar kvartsfinal i Stockholm och på Tele2 Arena på onsdag, och Thulin vill gärna att huvudstadsfolket ska sluta upp likt de göteborgska fansen.

– De kommer att behövas, alla fans. Vi vill att det kommer så många som möjligt och fyller arenan, det ger så otroligt mycket till oss spelare. De behövs för att vi ska ta oss långt i turneringen. Vi kommer att ställas mot tuffa motståndare och jag tror att med publiken så får vi verkligen ännu en fördel för att gå långt, avslutar han till Handbolls-VM.nu.