Under helgen avrundades såväl det europeiska, asiatiska samt Syd- och centralamerikanska mästerskapen i handboll, där platser i det stundande världsmästerskapet stod på spel. Hela tolv nationer har här kvalificerat sig till mästerskapet nästa vinter.

Det svenska landslaget kröntes under gårdagskvällen till nya Europamästare efter en hissnande final mot regerande mästarna Spanien. I slutsekunderna tilldelades laget en straff som resulterade i det vinnande målet genom Niclas Ekberg. Ifrån handbolls EM är det de tre bästa nationerna som belönas med en plats i VM, men då Sverige och Danmark redan var klara för mästerskapet i form av värdnation och regerande mästare gick deras platser vidare till Frankrike som tog fjärdeplatsen i bronsmötet med Danmark, samt Norge som slutade femma i turneringen.

I det asiatiska mästerskapet, som pågår i Saudiarabien under perioden 18-31 januari, var det Bahrain, Iran, Qatar och värdnationen själv som gick till semifinal och därmed även kvalificerade sig till världsmästerskapet. Den sista VM-platsen kneps av Sydkorea som vann kampen om femteplatsen. Under dagen idag kommer medaljmatcherna att avgöras, där det blir Qatar och Bahrain som gör upp om guldet efter att ha vunnit sina respektive semifinaler med goda marginaler. Totalt deltog 16 nationer i turneringen, där Japan fick dra sig ur i sista sekund på grund av flera positiva covidfall i truppen

Även det Syd- och Centralamerikanska mästerskapet drabbades av smitta, där Colombia fick avstå sin medverkan av samma anledning. Turneringen som spelades i Brasilien inkluderade därmed sju lag istället för åtta, där Argentina, Uruguay, Brasilien och Chile var de som tog sig till semifinal och de VM-kvalificerande placeringarna. I den rafflande finalen var det slutligen hemmalaget som stod högst upp på pallen efter att ha vunnit finalen mot Argentina med 20-17. Detta var blott den andra upplagan av turneringen, som hoppas kunna stärka sportens position i regionen.

Följande lag är nu klara för handbolls VM 2023

Polen, Sverige, Danmark, Frankrike, Norge, Spanien, Bahrain, Iran, Qatar, Saudiarabien, Sydkorea, Argentina, Brasilien, Chile och Uruguay