Sveriges damlandslag är samlade i Strasbourg för dubbla landskamper mot Frankrike. Förbundskapten Tomas Axnér ser fram emot landskamperna och det som komma skall under landslagsåret 2023 med VM på hemmaplan som slutmål.
– Vi ska försöka använda oss av hemmaplansfördelen på bästa sätt, säger förbundskaptenen till Handbolls-VM.nu.

Ikväll (fredag) spelar Sverige sin första av två landskamper mot Frankrike under denna landslagssamling i februari/mars. I måndags samlades landslaget i Frankrike och i samband med detta anordnade man en digital pressträff, där förbundskapten Tomas Axnér mötte upp delar av pressen. En förbundskapten som ser på helgens motstånd som en läropeng för ett Sverige som är rankat fyra på världsrankingen.

– Jag vill se att vi kan mäta oss med ett av de bästa lagen i världen och vi behöver spela den här typen av matcher för att någonstans känna var ribban ligger i ett mästerskap när vi kommer in till slutet av turneringar, då är det just den här kalibern av motstånd som vi stöter på, säger Axnér på pressträffen.

Två matcher väntar för Sverige (fredag och söndag) och 20 spelare i truppen hoppas på speltid. Med ett tajt matchande bara under lägret, men också med spelare mitt i brinnande säsong så kan Sverige gå på en del folk mot Frankrike.

– Det blir kanske olika upplägg i match ett och match två. Vi har ju 20 spelare på plats och vi tänker att vi kanske går hårdare i en av matcherna och lite mer “runt” i en av matcherna, säger Axnér på pressträffen och fortsätter:

– Det är också en samling i slutet av februari och spelarna har rest och spelat mycket och kommer hit med alla möjliga skavanker och blåmärken. Vi får se hur vi belastar.

Vilken av matcherna kan bli föremål för rotation?

– Jag är inte färdig med den tanken än och är inte helt säker på att det blir just så heller. Det beror lite på med spelarnas belastning. Några hade nog mått bra av att spela lite mindre. Vi har inte riktigt målat in oss i något hörn än men det lutar nog mot att det blir i match två som vi luftar lite, men jag är inte klar med den tanken än, säger Axnér till Handbolls-VM.nu.

Tomas Axnér har valt att ta ut 20 spelare till truppen däribland två utvecklingsspelare. Sedan finns debutanten Olivia Löfqvist med tillsammans med Charité Mumbongo, Frida Rosell och Jennifer Johansson som alla är något oerfarna i sammanhanget med endast en landslagssamling under bältet i tidigare sammanhang. Och förbundskapten Axnér är spänd på vad han kan få se under landskamperna mot Frankrike.

– Jag tycker att vi har med oss yngre- och spännande spelare, bland annat fem spelare födda på 2000-talet som vi såklart vill se i vår miljö och hur de står sig. Det kan vara svårt ibland att värdesätta hur det ser ut i SHE kontra en internationell miljö och det kommer vi få se en del i träning och på match, säger han till Handbolls-VM.nu.

– Vi har många unga- och spännande spelare som på sikt är aktuella för landslag, sen om det blir i ett världsmästerskap eller längre fram vet jag inte. Men vi försöker alltid ha ett ben i nuet och ett ben i framtiden för att vara starka i ett OS 2024 till exempel, men sen också för 2026 och 2028. Så det finns alltid en långsiktighet i nuet så att säga.

VM-året

Det är ett VM-år för Sverige, ett mästerskap som väntar i december. Men det är inte vilket VM-år som helst, utan ett år där Sverige tillsammans med Norge och Danmark ska få arrangera mästerskapet. Något som innebär att Blågult kommer att kunna spela minst ett gruppspel inför fulla läktare på svensk mark. Något som förändrar upplägget under året en aning.

– Det är klart att vi ser fram emot att få spela ett mästerskap på hemmaplan något enormt. Och jag tror att väldigt många av spelarna gör det, och vi funderar såklart på hur vi ska använda oss av den hemmaplansfördelen på bästa sätt, säger Tomas Axnér till Handbolls-VM.nu och fortsätter:

– Genom att exempelvis klara av alla förväntningar som kommer med ett hemmamästerskap och att klara av fullsatta läktare. Så det blir att använda det till en styrka och inte en belastning, och det är något vi kommer att jobba med under våren för att vara rustade för det.

Vilka punkter har ni tryckt på redan nu?

– Vi har gått igenom hela landslagsåret och hur det ser ut och vad som ska göras i sommar och i höst. Vi har en samling i Helsingborg i april i tio dagar och där kommer vi lägga ganska mycket tid på att jobba inför VM. Så inte så mycket fokus just nu, utan det kommer i vår.

Landskamperna mot Frankrike spelas den 3 mars (21:10) och 5 mars (17:15). Ingen av matcherna sänds på någon svensk kanal men går att se via Handballtv.fr.