Damlandslagets förbundskapten, Tomas Axnér, kommer att axla dubbla roller. 53-åringen tar över den danska storklubben Team Esbjerg efter OS 2024.

Det är vanligt i handbollsbranschen att träna ett klubblag samtidigt som ett landslag. Snart blir detta ett faktum för Sveriges förbundskapten för damer, Tomas Axnér. Efter de Olympiska Spelen i Paris år 2024 kommer Axnér att träna Team Esbjerg parallellt med damlandslaget.

– Team Esbjerg är en klubb med bra struktur, stark värdegrund och höga ambitioner. De är också trygga med och vet vad det innebär att ha en tränare som även är förbundskapten för ett landslag. Nu har vi ett år på oss att planera och komma väl förberedda in till säsongen 2024/25, säger Axnér till Handbollslandslagets hemsida.

Danskarna är ett av Europas bästa klubblag på damsidan och blir Axnérs första uppdrag som klubblagstränare för just ett damlag. Esbjerg har tidigare tränats av Danmarks framgångsrika förbundskapten Jesper Jensen.

Tomas Axnér hoppar på uppdraget hösten 2024 alltså, och kommer parallellt vara förbundskapten för Sverige. Hans kontrakt med Handbollslandslaget är skrivet fram till och med 2026.

– För att vara långvarig som svensk förbundskapten och utvecklas som tränare behöver jag stå på golvet oftare. Det här gör att jag kan komma ännu mer skarp till landslagssamlingarna och mästerskapen. Jag är glad att jag tillsammans med Svenska Handbollförbundet har hittat en lösning som kommer att gynna alla, säger han till förbundets hemsida.

Kontraktet med Team Esbjerg är från 2024 till 2027.