Foto: Bildbyrån

Efter OS i Tokyo lämnar Henrik Signell damlandslaget. Nu står det klart vem som efterträder Signell som svensk förbundskapten nämligen Tomas Axnér.

Tomas Axnér är ett välkänt namn inom handbollskretsar. Som spelare var Tomas Axnér en teknisk högerkant som hade stora framgångar i sina klubblag. Tomas Axnér är en av få spelare som har lyckats göra 1000 klubblagsmål både i den högsta svenska serien samt i Bundesliga. Efter en lyckad proffskarriär vände Axnér tillbaka till den svenska handbollsscenen och startade med att bli spelande assisterande tränare i H43 Lund. Efter sex lyckade säsonger i H43 Lund bytte Tomas Axnér klubb att coacha i Lund till Lugi.

I Lugi har Tomas Axnér lett klubben till en SM-final och ett antal semifinaler. För tillfälligt ligger laget på 8e plats i tabellen och innehaver den sista slutspelsplatsen.

Tomas Axnér har vid sidan av sitt tränaruppdrag i Lugi även varit förbundskapten för pojklandslaget 02/03. Just samarbetet med de yngre landslagen kommer Tomas Axnér lägga en stor vikt på även i fortsättningen. Så här berättar Tomas Axnér själv om tjänsten till handbollsförbunds hemsida.

– Jag vill vara närvarande i flicklandslagens verksamhet, vara med på riksläger, samlingar och eventuellt också mästerskap. Jag kommer att följa dem nära och ha en tät dialog med de förbundskaptener som finns där så att vi har samma driv och samt tänk. Att vi är eniga i vilka typer vi letar efter och vilket spel vi ska spela, att vi har en gemensam plan och att det finns en röd tråd från toppen av pyramiden och neråt i verksamheten. Det är jag övertygad om att det kommer att hjälpa svensk handboll framåt och jag vet att Glenn Solberg (ny förbundskapten för herrlandslaget) har samma tänk.  

Tomas Axnér första mästerskap blir förhoppningsvis EM i Danmark och Norge som spelas i december. Sverige har inlett EM-kvalet med två raka segrar och möter närmast Tjeckien i slutet av Mars.