Målvaktslegendaren Tomas Svensson upplever ett hemma-VM igen, denna gång som tränare. På landslagets pressträff i Göteborg fick Handbolls-VM.nu en kortare pratstund med 54-åringen från Eskilstuna.

Sveriges mest meriterade målvakt genom tiderna, Tomas Svensson, har som bekant sadlat om och blivit målvaktstränare för herrlandslaget sedan 2021. Att påstå att Svensson är ny i yrket som målvaktstränare är falskt, då han varit verksam som det sedan 2011 i olika klubb- och landslag. Nu pågår ett hemma-VM i Sverige för legendaren, i en annan roll än som spelare. Som spelare var Tomas Svensson långvarig i landslaget från 1988 till och med 2008, 20 år fyllda av medaljer. Två VM-guld, fyra EM-guld, ett VM-silver, två VM-brons och tre OS-silver “skrapade” målvakten från Eskilstuna ihop under spelarkarriären. Och det verkar som att vissa saker är sig likt än idag.

– Det är en otrolig känsla att få representera sitt land, alltid. Det har jag alltid sagt. Nu som tränare är det lite annorlunda. Du får inte ut lika mycket som du får som spelare men det är otroligt intressant, säger han till Handbolls-VM.nu.

– Jag har ju varit i Danmark och tränat och också på Island på landslagsnivå. Alla länder har ju sina olika rutiner och så där. Vissa rutiner som vi hade redan när jag var spelare här i landslaget sitter i än idag. Det har blivit modernare på vissa saker, men många av rutinerna sitter i. Det är ganska skönt att se. Jag var ju borta från landslaget mellan 2008 till OS 2021 och jag måste säga att mycket är samma. Samma materialförvaltare Bosse Nilsson är kvar till exempel.

Det är tydligt att Tomas Svensson, med en gedigen klubbkarriär bakom sig, alltid har värderat landslagsspel högt. Inte minst mästerskap. Att få bära upp den svenska fanan och sjunga nationalsången i ett mästerskap är det inte många som gör, oavsett idrott, och det är tydligt att Svensson vill fortsätta att ge tillbaka till svenska folket.

– Man ska också veta att Sverige spelar sitt femte VM på hemmaplan, det första var 1958 bara ett stenkast härifrån Scandinavium, i Gamla Mässhallen. Man har inte spelat så många hemmaturneringar och att då få representera Sverige först som spelare 1993 i en VM-turnering och sen som ledare 30 år senare betyder väldigt mycket för mig, säger han och fortsätter:

– Det är få förunnat att få spela i landslaget, det finns inte så många landslag att spela i. Och att dessutom få vara med tränarteamet i ett hemma-VM är häftigt. Sen kan det gå dåligt, och det kan gå bra. Det beror lite på vad vi gör under turneringens gång men vi vill verkligen prestera det bästa av oss, för handbollssverige är värda det.

Hyllar Göteborg och Scandinavium

Tomas Svensson har upplevt två mästerskap på hemmaplan. VM 1993 var hans första, och sedan var han med när Sverige tog EM-guld 2002 på hemmaplan. Skillnaden från då till nu är inte så stor menar han med hajpen och trycket runt omkring. Mycket är sig likt även där, inte minst i Göteborg.

– Det är ungefär samma. Samma drag i Scandinavium, samma atmosfär. 1993 flyttade vi mellangruppen till Stockholm och det tyckte vi var dumt då. Det tyckte jag att vi lärde oss av till 2002 när vi körde båda första gruppen och mellangruppen i Göteborg, som jag definitivt tycker är handbollens Mecka i Sverige. 

Den tidigare stormålvakten fortsätter sitt resonemang, och hyllar Scandinavium. Sedan 1971 har multiarenan stått värd för massvis med evenemang och idrottshändelser, något som känns i väggarna menar Tomas Svensson.

– Scandinavium är kultur. I Scandinavium finns en otrolig kultur, inte bara i handboll, utan i annan idrott också. Man känner det i väggarna. Det har renoverats några gånger men det är ändå samma Scandinavium. Jag tror att folk tycker om att komma till Göteborg och kolla på Sverige. Det var fantastiskt mot Kap Verde som inte är världens kändaste landslag, men att vi drar fullt hus och att det är otrolig stämning är häftigt. Nu ska vi bara fullfölja det här och fortsätta prestera in i nästa grupp, avslutar han till Handbolls-VM.nu.