Kroatien såg ut att gå mot seger och en bit mot kvartsfinal. Men efter att Ungern vände på steken i slutet på matchen är nu Montenegro klart för kvartsfinal tillsammans med Sverige från Grupp 1.

Under den tidiga måndagskvällen spelade Kroatien och Ungern i Huvudrundan. I Sveriges grupp, Grupp 1, hade Kroatien chansen att sätta press på Montenegro genom att ta poäng mot Ungern, detta för att tvinga Montenegro till seger mot Sverige ikväll för att nå kvartsfinal.

Ungern hade inget speciellt att spela för vilket kanske syntes i första halvlek när ett taggat Kroatien gick upp till en tidig flermålsledning. Kroatien såg också ut att få med sig en ganska stor ledning in till halvtidsvilan men efter att Ungern spelat upp sig på slutet gick Kroatien ”bara” in med ledning 11-8.

Kroatien fortsatte i det ledande spåret i andra halvlek och visade klass framåt med Katarina Jezic och Valentina Blazevic bland andra. I målet stängde dessutom Tea Pijevic till med sin unika målvaktsstil. Ungern visade dock ganska stark mentalitet och såg verkligen ut att vilja vinna matchen i andra halvlek där Ungerns högernia Katrin Klujber var det stora hotet för Kroatien.

Med 13 minuter kvar hade Ungern tagit upp flera mål och reducerat till 19-17 och Kroatien var uppenbart skakat. Trots att Kroatien hade mest att spela för stod den ungerska bänken upp med mest energi. Under matchens sista tio minuter följde Ungern efter Kroatien med två måls skillnad där båda lagen jobbade hårt för poängen.

Med två minuter kvar av matchen satte Katrin Klujber 22-22 från sju meter och kvitterade för Ungern. Detta gav matchen två spännande slutminuter. Efter att Blanka Biro räddade ett kantskott tog Ungern ledningen med en minut kvar, detta för första gången i matchen (!). I Kroatiens chans på kvittering, på straff, räddade sedan Blanka Biro straffen och gav Ungern ett anfall med 40 sekunder kvar men missade. Kroatien fick dock bara tre sekunder på sig att hitta ett kvitteringsmål efter ett långt ungerskt anfall, och lyckades inte.

Ett vilt jublande Ungern visade klass och styrka genom att vända på matchen i slutminuterna och därmed förstöra Kroatiens kvartsfinaldrömmar. Ungern jublade som om man hade vunnit VM-guld men man i konkreta drag tog man sig bara förbi Kroatien i Huvudrundans tabell för att säkra en tredjeplats i gruppen, men man fick avsluta detta mästerskap med en seger. Noterbart är dock att man fortsatt har en liten chans att nå OS-kval vilket kan ha varit en anledning till jublet.

Från Sveriges grupp är det nu klart att Sverige och Montenegro tar sig vidare till kvartsfinal. Länderna spelar dock om gruppsegern ikväll (20:30) i Scandinavium.