Sveriges damlandslag skulle stött på Kamerun på lördag. Men efter visum-strul tvingas den afrikanska nationen dra sig ur, till förmån för Storbritannien.

Nog har idrotten stött på märkliga saker genom åren. Men här kommer något lite extra. Med start torsdagen den 11 april spelas OS-kvalet till damernas handbollsturnering i sommarens Olympiska Spel i Paris. Då skulle Kamerun ha infunnit sig i Debrecen och Ungern för möte med bland annat Sverige.

Men nu tvingas Kamerun dra sig ur. Anledningen är att man inte har fått visum för att åka till Ungern, detta trots att man har haft drygt fem månader på sig att skaffa sig det. När Kamerun då tvingades dra sig ur vände sig Internationella Handbollförbundet (IHF) till närmast berörda vilket var Senegal, då de var näst på tur (trea) från det afrikanska OS-kvalet. Senegal hann inte skaffa fram några visum, inte heller Kongo-Brazzaville (nästa nation på listan). Enligt Handbollslandslagets pressmeddelande har ytterligare afrikanska nationer fått frågan om att ersätta Kamerun men ingen afrikansk nation hinner fixa ett visum på bara 1-2 dagar. Det ska sägas att Ungern är ett komplicerat land att komma in i från Icke EU-länder.

Eftersom inget afrikanskt lag kunde fylla platsen så fick IHF vända sig till Storbritannien, som med kort varsel kan infinna sig i Debrecen för att ersätta Kamerun. Detta innebär att Sveriges OS-kvalgrupp nu består av Ungern, Japan och Storbritannien. De sistnämnda fick sin plats genom ett Wild Card från Internationella Handbollförbundet.

Storbritanniens damlandslag har aldrig deltagit i ett VM eller EM och anses vara en av Europas sämsta (möjligen mest svårscoutade) handbollsnationer. Man har inte deltagit i ett EM-kval sedan 2012 och så sent som till årets EM-kval (mot EM 2024) drog man sig ur av möjligen ekonomiska anledningar. Men nu ska det tävlas om OS-platser.

Informationen om bytet i OS-kvalgruppen kommer från Handbollslandslaget men Sportbladet var först med att avslöja nyheten under den sena tisdagskvällen.