Även om slutspelet av årets världsmästerskap ännu pågår, är det redan dags att rikta vår uppmärksamhet mot nästa stora event: Damernas Handbolls-VM 2025. Med två år kvar till turneringens start, börjar förberedelserna och förväntningarna redan ta form.

När spelas damernas handbolls VM 2025?

Ännu har inga exakta datum presenterats för turneringen, men enligt tradition kommer vi få se ett mästerskap under årets slut, det vill säga i november och december månad.

Vem är värd för Handbolls VM 2025?

IHF har fortsatt trenden med flera värdnationer och till damernas världsmästerskap blir det två europeiska grannar – Tyskland och Nederländerna – som tillsammans ska styra rodret.

Det här blir fjärde gången som Tyskland står värd för mästerskapet. Nationen höll senast i damernas VM år 2017 och kommer under 2024 även arrangera herrarnas EM – i såväl handboll som fotboll. Nederländerna har i sin tur erfarenhet från 1971 och 1986 då de höll i VM på hemmaplan.

Sammanlagt kommer fem olika arenor att nyttjas – tre i Tyskland och två i Nederländerna.

Vilka nationer medverkar i damernas VM 2025?

Med två år kvar till avkast så är tre länder redan nu klara för spel – Värdnationerna Tyskland och Nederländerna samt wildcardet USA. Anledningen till att den amerikanska nationen, som vanligtvis inte brukar kvalificera sig till mästerskapet, deltar är att nationen tilldelats en automatisk VM-plats under såväl 2025 som 2027, som en uppladdning inför OS 2028 där nationen står som värd och därmed är klara för spel. Två kommande världsmästerskap blir alltså ett sätt för laget att ta lärdom av de största nationerna och samtidigt få sitt lag att kliva upp på en högre nivå.

Redan på söndag kommer ytterligare en plats i turneringen att fyllas. Detta då den regerande världsmästaren alltid är direktkvalificerad.

När spelas kvalet till mästerskapet?

Precis som i år kommer VM 2025 inkludera 32 landslag, där fyra av dessa platser kommer att fyllas genom det europeiska mästerskapet som spelas hösten 2024. Härifrån går de fyra främsta nationerna till VM. Om Tyskland, Nederländerna eller den regerande världsmästaren skulle ingå i topp fyra går VM-platsen istället vidare till det femte bästa laget och så vidare.

Men redan innan EM inleds kommer kampen om Europas VM-platser att inledas med det klassiska VM-kvalet. Något exakt upplägg för detta, eller antalet lag som avancerar har ännu inte presenterats, men vid tidigare upplagor har kvalet spelats i två omgångar, där den första inkluderat de lag som inte deltar i Europamästerskapet. Först senare kliver resterande lag ifrån vår kontinent in i kampen, där det är playoff-matcher som spelas. De sista kvalmatcherna beräknas att spelas under våren 2025.

Vilka kanaler har rättigheterna till handbolls VM 2025?

Ännu en gång blir det Viaplay som sänder alla matcher i sina kanaler.