Trots att årets världsmästerskap inte hunnit avslutas är det nu dags att blicka framåt mot nästkommande upplaga, som äger rum om exakt två års tid. Här är allt vi än så länge vet om herrarnas Handbolls VM 2025.

När spelas handbolls VM 2025?

Mästerskapet kommer traditionsenligt att hållas i januari månad. Några mer exakta datum har inte presenterats ännu, men vi kan anta att det kommer att spelas mellan 8-26 januari alternativt 15 janauri-2 februari, utifrån hur föregående mästerskap spelats.

Var spelas VM 2025?

För första gången kommer tre nationer tillsammans att arrangera mästerskapet. Det gemensamma budet från Kroatien, Danmark och Norge blev valt framför såväl Ungern och Schweiz i samband med ett möte i december 2020 där Internationella Handbollsförbundet tog upp frågan.

Totalt är det planerat att matcher ska spelas i elva städer: Fyra i Norge, två i Danmark samt fem i Kroatien. Finalen kommer att äga rum på Telenor Arena i Oslo.

Vilka lag medverkar i herrarnas VM 2025?

Än så länge är fem nationer klara för mästerskapet: Värdnationerna Kroatien, Danmark och Norge, wildcardet USA samt årets finalist Frankrike. Det Nordamerikanska laget kan redan nu räkna med spel i både VM 2025 och 2027, detta då de tilldelats en automatisk VM-plats som en uppladdning inför OS 2028 där nationen står som värd.

Vanligtvis brukar VM-finalen i det föreliggande mästerskapet skicka vinnaren till VM. Men i och med att Danmark som värdnation kommer stå i final så är det redan nu klart att även Frankrike kommer spela VM våren 2025, oavsett utfallet i morgondagens möte.

När inleds kvalet till turneringen?

Sammanlagt kommer ytterligare tretton europeiska lag kunna ta plats i mästerskapet. Tre av dessa får sina platser genom det europeiska mästerskapet som äger rum om ett år. Resterande lag gör upp om en plats i turneringens föreliggande kval som spelas under hösten 2023 och våren 2024.

Hur kvalet kommer att utformas har inte bekräftats, men tidigare har de lägst rankade lagen, som inte lyckades ta sig till EM inleda kvalet där de främsta lagen går vidare till den huvudsakliga kvalificeringen. Här kliver alla lag som medverkade i Europamästerskapet in i ett antal grupper där vinnarna tar sig till VM.

Vilka kanaler sänder från handbolls VM 2025?

Precis som vid årets mästerskap så har Viaplay Group köpt rättigheterna till turneringen.