De svenska damerna är redo för kvartsfinal, precis på samma sätt som man var vid den senaste upplagan av världsmästerskapet. Även då väntade ett av Europas främsta lag på andra sidan planen, i en match som dessvärre inte gick som man hoppats. 

Sveriges dröm om en medalj i Handbolls-VM 2021 avslutades abrupt när de stötte på ett formidabelt franskt lag i kvartsfinalen. Trots en stark insats och en kämpande anda, föll det svenska laget med 31-26 mot de olympiska mästarna Frankrike i en match som var spännande från start till slut.

Det svenska laget gick igenom det inledande gruppspelet obesegrade och tappade endast poäng i ett oavgjort möte med Nederländerna. En delad andraplats gav ett avancemang till huvudrundan med tre poäng i ryggsäcken. Huvudrundan resulterade i fem nya poäng och som tvåa i grupp 2 väntade just Frankrike i kvarten. Ett lag som inte tappat en endaste poäng under hela mästerskapet.

Matchen på Palau d’Esports de Granollers i spanska staden Granollers började försiktigt från båda håll, med spelare som kände på motståndet och en resultat-tavla som avslöjade båda lagens nervositet i de tidiga stadierna. Med en knapp ledning på 11-10 tack vare ett mål i ordinarie spel, visade det svenska laget prov på sitt taktiska kunnande och sin förmåga att anpassa sig till spelets dynamik. De förlitade sig på snabba omställningar och en kreativ användning av extra utespelare för att skapa målchanser.

Frankrike, å andra sidan, visade varför de är ett av världens bästa lag. Deras förmåga att bryta igenom det svenska försvaret och effektivt omvandla chanser till mål var avgörande. Trots att Sverige spelade med hjärtat och behöll matchen jämn fram till pausen, med en ställning på 15-15, var den andra halvleken en demonstration av fransk dominans.

I den andra halvleken stärkte Frankrike sitt försvar ytterligare, även när de spelade med en man mindre. De utökade sin ledning till 21-17, vilket tvingade Sveriges tränare Tomas Axnér att ta timeout och ompröva strategin. Sveriges beslut att spela med sju utespelare och utan målvakt gav viss framgång, men inte tillräckligt för att vända matchen.

Slutresultatet på 31-26 till Frankrikes fördel var ett bevis på deras skicklighet och taktiska överlägsenhet. För Sverige var det en besvikelse, men även en viktig lärdom och en stolt prestation att ha nått så långt i turneringen. Det svenska lagets kampanda och skicklighet i tidigare matcher i turneringen belyser deras potential och framtidshopp.

För Frankrike innebar segern en plats i semifinalen mot Danmark, medan Norge mötte Spanien i den andra semifinalen. Matchen mellan Sverige och Frankrike kommer att minnas för sin intensitet, taktiska kamp, och det svenska lagets orubbliga anda trots motgångarna. Det var ett viktigt ögonblick i Handbolls-VM 2021, där en ny generation svenska spelare visade att de kan ta sig an världens bästa och lämna planen med huvudet högt.