På onsdag inleds VM-slutspelet i Stockholm och Gdansk, där åtta lag ska göra upp i de fyra kvartsfinalerna. Från grupp 2 där Sverige ingår ska två lag ta sig dit, Sverige och ett lag till. Här nedan redogör vi för de olika utfallen som kan bli i samband med den sista omgången i huvudrundan.

Imorgon söndag spelas de sista VM-matcherna i Göteborg där mycket står på spel för de sex lagen. Det är nämligen bara det två bästa lagen i gruppen som får spela vidare, vilket innebär att två poäng i kommande möten är otroligt viktiga. Sverige är redan vidare i och med sin seger mot Island, men Sveriges motståndare Portugal har mycket att spela för.

Söndagens spelschemat i grupp 2:

Alla matcher spelas i Scandinavium (Göteborg).

15:30 Kap Verde-Ungern
18:00 Brasilien-Island
20:30 Sverige-Portugal

Såhär ser poängställningen ut inför den sista omgången:

  1. Sverige, 8p (klara för kvartsfinal)
  2. Portugal, 5p (+15)
  3. Island, 4p (+7)
  4. Ungern, 4p (-11)
  5. Brasilien, 3p (-9)
  6. Kap Verde, 0p (-31)

Vad går först i tabellen?

Tabellen räknas utifrån kriterierna nedan. Man går in på ”inbördes” om två lag eller fler hamnar på samma poäng. Detta innebär att Ungern har fördel på Island exempelvis, då Ungern vann mot Island i gruppspelet. Skulle Ungern, Island och Portugal alla hamna på fem eller sex poäng (inte så sannolikt) så räknar man nedåt i kriterierna och formar en intern (inbördes) tabell mellan de berörda lagen. Där exkluderas alltså poäng och mål mot Sverige, Brasilien och Kap Verde. Island, Portugal och Ungern har besegrat varandra så andra kriteriet släcks direkt vid ett sådant scenario.

1.) Poäng
2.) Inbördes poäng
3.) Inbördes målskillnad
4.) Inbördes gjorda mål
5.) Målskillnad

Förutsättningarna

Det svenska herrlandslaget toppar just nu Grupp 2 med åtta poäng. Redan innan det stundande mötet med Portugal är det klart att laget reser vidare mot Stockholm i nästa vecka för en kvartsfinal mot tabelltvåan från Grupp 4.

Men vem kan göra laget sällskap dit? I och med Ungerns och Portugals segrar under fredagen så har lagen goda chanser till avancemang. Island har i sin tur betydligt sämre chanser. Nedan listar vi vad lagen behöver för avancemang till kvartsfinal och dess olika förutsättningar.

Portugal:
Går till kvartsfinal vid vinst mot Sverige. Går även till kvartsfinal om både Island och Ungern förlorar, oavsett resultat mot Sverige. Kan gå till kvartsfinal med bäst målskillnad om man hamnar på samma poäng som Island och Ungern.

Island:
Går till kvartsfinal vid vinst mot Brasilien och om Ungern och Portugal förlorar sina matcher. Går även till kvartsfinal om man vinner mot Brasilien samtidigt som Portugal kryssar med Sverige och Ungern förlorar mot Kap Verde. Då hamnar Portugal och Island på sex poäng var, och där har islänningarna bättre inbördes möten.

Ungern:
Ligger fyra i tabellen men har kanske bäst förutsättningar. Vinner Ungern mot Kap Verde samtidigt som Portugal förlorar mot Sverige så är ungrarna klara för kvartsfinal. Kan även gå vidare vid bra målskillnad om Island, Portugal och Ungern hamnar på samma poäng.