Under måndagen och tisdagen rundas det inledande VM-gruppspelet av där 24 av de 32 nationerna ska försöka nå en plats i den efterföljande huvudrundan. Här kommer en summering av läget i Sveriges grupp, samt en titt på förutsättningarna i resterande grupper. 

Matcherna som är kvar att spela är Sveriges möte med Uruguay, samt mitten-striden mellan Brasilien och Kap Verde. Dock ser det inte ut som att tabellställningen kan påverkas alltför mycket av resultatet i dessa matcher.

Klart redan nu är att Sverige kommer att sluta som gruppetta samtidigt som Uruguay blir gruppfyra. Endast Brasilien och Kap Verde kan förändra sina placeringar i gruppen i och med kvällens möten.

Ställningen i grupp C efter två omgångar

  1. Sverige – 4 poäng, +15
  2. Brasilien – 2 poäng, +3
  3. Kap Verde – 2 poäng, +1
  4. Uruguay – 0 poäng, -19

Vad händer vid lika poäng?

Precis som i många andra sporter tittar man tillbaka på det inbördes mötet mellan lagen. I detta fall skulle det betyda att Kap Verde kan klättra förbi Brasilien om man vinner det inbördes mötet och kommer upp på fyra poäng, men inte Sverige om även de skulle stanna på fyra pinnar.  På samma vis kan inte Uruguay lämna jumboplaceringen, även om de mirakulöst skulle besegra Sverige och tangera Kap Verdes två poäng.

Vad kan fortfarande ske i grupp D?

När Sverige ställer sig på planen på nytt på onsdag sker detta i huvudrundan, där Sverige, Brasilien och Kap Verde inkluderas i grupp 2 tillsammans med de tre bästa lagen från grupp D. Här ingår Ungern, Portugal, Island och Sydkorea där poängställningen liknar den i Sveriges grupp.

De matcher som är kvar att spelas är den mellan topp-lagen Ungern (4 poäng) och Portugal (2 poäng) samt bottenplacerade Island (2 poäng) och Sydkorea (0 poäng). Här är än så länge endast Ungern och Portugal klara för avancemang, samtidigt som Sydkorea kan slå ut Island i dagens möte.

Hur ser läget ut i övriga grupper?

Grupp A: Spanien klara för huvudrundan. Montenegro, Iran och Chile kan fortfarande avancera

Grupp B: Slovenien och Frankrike klara för huvudrundan. Polen och Saudiarabien kan fortfarande avancera

Grupp E: Tyskland, Serbien och Qatar klara för huvudrundan

Grupp F: Norge och Nederländerna klara för huvudrundan. Argentina och Nordmakedonien kan fortfarande avancera

Grupp G: Egypten klara för huvudrundan. Kroatien, USA och Marocko kan fortfarande avancera

Grupp H: Danmark klara för huvudrundan. Belgien, Tunisien och Bahrain kan fortfarande avancera