Hälften av de 32 VM-nationerna har nu fått känna på hettan när de under gårdagen gav sig in i sina första gruppspelsmatcher runtom i Sverige och Polen. Här följer en kort summering av dessa.

Grupp A – Krakow

I den polska staden var det Iran och Montenegro, båda med endast ett tidigare VM i ryggen, som öppnade sina möten bäst. Det iranska laget höll i sin ledning under en mycket lång tid, men med dryga kvarten kvar kom Chile in i matchen och kunde vända. För spanjorerna tog det inte fult lika lång tid utan redan i mitten av första halvlek hade laget intagit sin ledning.

Chile-Iran 24-25
Spanien-Montenegro 30-25

Grupp B – Katowice

Sveriges värdkompanjon Polen gav sig in i mästerskapet redan i onsdags när de med knappa siffror föll mot Frankrike. Under den första halvleken var algen jämna, men i den sista 30 minuterna var det fransmännen som hade kommandot. Matchen mellan Saudiarabien och Slovenien bjöd på betydligt större klasskillnad där Slovenien hade greppet från start och kunde gå in i paus med 16-8 på tavlan.

Frankrike-Polen 26-24
Saudiarabien-Slovenien 19-33

Grupp C – Göteborg

Utöver Sveriges åttamålsseger mot Brasilien bjöds publiken i Scandinavium på en vinst för Kap Verde när de tog poäng mot Uruguay. Sydamerikanerna inledde mötet bäst, men tappade det hela redan i första halvlek där Kap Verde kunde sticka iväg med sex bollars försprång.

Kap Verde-Uruguay 33-25
Sverige-Brasilien 26-18

Grupp D – Kristianstad

I den grupp som kan kännas mest intressant efter Sveriges ( då det är dessa alg som väntar i huvudrundan), blev det Ungern och Island som lämnade planen med två poäng vardera. Gör Ungern var saken klar redan vid paus då laget ledde med tio bollar. Kampen mellan de europeiska lagen blev något tuffare, men mot slutet lyckades Island visa styrka och utöka sin ledning.

Ungern-Sydkorea 35-27
Island-Portugal 30-26