Danmark och Norge tog varsina storsegrar i VM-premiären 2023 i Malmö respektive Krakow. Nedan listar vi alla resultat från fredagens matcher i handbolls-VM 2023, där Grupp E, F, G och H kastades igång.

Grupp E

I polska Katowice befinner sig Grupp E med Tyskland, Qatar, Serbien och Algeriet. De två sistnämnda möttes i sin premiärmatch under fredagen, där Sveriges genrepsmotståndare Serbien vann med nio bollar i en målrik match. Dessförinnan hade Tyskland besegrat Qatar med fyra bollar. Redan i nästa omgång möts Serbien och Tyskland, som är favoriter i gruppen, där något av länderna kan koppla grepp om förstaplatsen i gruppen och bra förutsättningar inför Mellanrundan.

Resultat:
Tyskland – Qatar, 31-27
Serbien – Algeriet, 36-27

Grupp F

Staffan Olsson, förbundskapten för Nederländerna, fick en kanonstart på VM-äventyret. Nederländerna besegrade Argentina i VM-premiären med tio bollar. Storstjärnan Kay Smits blev bästa holländska målskytt med sina sju baljor. Senare under kvällen ställdes Norge mot Nordmakedonien, i en match som blev väldigt ensidig till slut. Norrmännen vann med hela tolv bollar och Jonas Wille och Martin Boquist fick en bra start som nytt förbundskaptenspar i mästerskapet. Norges storstjärnor Magnus Rød och Sander Sagosen blev bästa målskyttar med sex mål vardera, två stjärnor som behövs i toppform för att Norge ska gå långt i turneringen.

Resultat:
Nederländerna – Argentina, 29-19
Norge – Nordmakedonien, 39-27

Grupp G

Jönköping fick sig en härlig start som värdstad för VM. En av de mindre glamorösa grupperna på förhand växlade ut till en häftig grupp redan på premiärdagen. Kvällen i Husqvarna Garden inleddes med en historisk seger när USA, med svenske förbundskaptenen Robert Hedin, tog sin första VM-seger någonsin mot Marocko med en boll. Senare under kvällen tog Egypten en ovärderlig seger mot Kroatien med 31-22. Egyptierna visade styrka och tog ett rejält grepp om Grupp G och goda förutsättningar framöver.

Resultat:
USA – Marocko, 28-27
Egypten – Kroatien, 31-22

Grupp H

I Malmö spelades två matcher under fredagskvällen där Bahrain och Tunisien kryssade inledningsvis. Under den sena kvällen var det sedan dags för Danmark att hoppa in i VM med mycket fans på läktaren. Danskarna gjorde heller inte många besvikna när man tryckte ner uppstickaren Belgien rejält och vann med 15 bollar. Veteranen Mikkel Hansen levererade direkt i premiären med tio gjorda mål och visade högform inför det som komma skall.

Resultat:
Bahrain – Tunisien, 27-27
Danmark – Belgien, 43-28