Foto: Bildbyrån

Gruppspelen för det första steget i VM-kvalet är lottade. Fem grupper har gjorts med 17 lag utspridda. Det presenterar EHF på sin hemsida. Sverige som är med i EM kan lottas med i nästa fas av VM-kvalet.

För de lag som spelar EM i december, gäller inte VM-kvalet än. Men för övriga lag så börjar kvalet till nästa års VM i Spanien redan i november, där den första delen av kvalet har delats upp i fem olika grupper.

För Sverige och de lag som spelar EM i december, gäller det att komma topp fyra, för att nå VM nästa år, dit värdlandet Spanien och de regerande mästarna Nederländerna redan är klara. Till VM ska 16 europeiska lag kvalificera sig, vilket betyder att tio platser öppnar sig från VM-kvalet.

De två bästa lagen från varje grupp går vidare till nästa del av VM-kvalet, där tio av de lag som inte kvalificerar sig via EM, ansluter. Där kommer lagen spela playoff-matcher mot varandra, vilket kommer ske mellan 16 och 21 april 2021.

Den första delen kommer spelas 27-29 november eller 4-6 december för de lag som är lägre rankade. Grupperna ser ut så här.

Grupp 1, spelplats: Luxemburg

Slovakien
Ukraina
Luxemburg
Israel

Grupp 2, spelplats: Grekland

Grekland
Island
Litauen
Makedonien

Grupp 3, spelplats: Turkiet

Turkiet
Portugal
Finland

Grupp 4, spelplats: Österrike

Österrike
Italien
Kosovo

Grupp 5, spelplats: Vitryssland

Vitryssland
Schweiz
Färöarna

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här