De afrikanska mästerskapen i handboll skulle ha spelats i januari, precis som handbolls-EM. Men nu kommer beskedet att mästerskapet flyttas till sommaren istället.

Den 8 december så lottades grupperna till Afrikanska mästerskapen. Mästerskapet ska spelas i Marocko och var planlagt den 13 januari till 23 januari. Enligt Afrikanska Handbollförbundet så flyttas nu mästerskapet fram till juni och juli i sommar.

Anledningen ska vara att Zambia och Algeriet har skickat in överklaganden till förbundet efter lottningen i december. Afrikanska Handbollförbundet går inte exakt ut med av vilka anledningar som Algeriet och Zambia överklagade, men det som står klart är att förbundet nu tar hänsyn till dessa. Man tar synpunkterna på allvar och meddelar att mästerskapet flyttas fram sex månader till den 22 juni-2 juli.

”Med tanke på relevansen av de argument som framförs, och för att bättre förstå situationen, ställde Afrikanska handbollsförbundet in resultaten av lottningen och sköt upp tävlingen till ett senare datum.”, skriver Afrikanska Handbollförbundet i ett pressmeddelande.

Lottningen (som skedde i december) kommer att göras om. Enligt uppgifter till utländsk media så handlar överklagandet om en viss spelort i Marocko, som är otrygg för vissa deltagare.