Sveriges herrlandslag i handboll spelar OS i Frankrike i sommar. Nu har förbundskapten Glenn Solberg presenterat Sveriges OS-trupp till handbolls-OS 2024.

Under måndagsförmiddagen var det dags för truppsläpp för herrlandslaget. I sommar åker herrarna, precis som damerna, till Frankrike för att spela OS i Paris och Lille. Gruppspelet i Paris startar den 27 juli där Sverige ställs mot Tyskland, Spanien, Slovenien, Kroatien och Japan i gruppen. De fyra bästa lagen går till kvartsfinal.

I Sveriges trupp hittar vi inga överraskningar, utan enbart rutinerade herrar. Bland tre målvakter finns Andreas Palicka, Tobias Thulin och Mikael Appelgren där den sistnämnda är uttalade tredjemålvakt av Glenn Solberg. Bland tre mittsexor finns Andreas Nilsson med och gör sitt tredje OS. Bland niometersspelare finns Jim Gottfridsson, Felix Claar, Albin Lagergren, Lukas Sandell och Jonathan Carlsbogård som givna namn.

Noterbart är att Glenn Solberg bara får ta ut 14 spelare till OS-truppen även om 17 spelare kan vara på plats i Paris, men där tre spelare alltså är reserver på plats. Vilka det är står ännu inte klart, även om Solberg redan hintat om att Mikael Appelgren är tredjemålvakt och därmed ett ”lätt” namn att stryka inför OS-premiären den 27 juli.

Sedan tidigare är det klart att Eric Johansson missar OS på grund av en operation i sommar. Blågult spelar OS-genrep den 18 juli i Eskilstuna, hemstad för bland annat Johansson men också högersexan Daniel Pettersson.

Genrep inför OS

18 juli:
Sverige – Egypten
(Eskilstuna)
19:30

Sveriges spelschema i OS 2024, handboll

Gruppspelet spelas 27 juli till 4 augusti. Kvartsfinaler spelas 7 augusti, semifinaler 9 augusti och final och bronsmatch den 11 juli.

27 juli:
Sverige – Tyskland
19:00

29 juli:
Sverige – Spanien
16:00

31 juli:
Sverige – Slovenien
16:00

2 augusti:
Sverige – Kroatien
14:00

4 augusti:
Sverige – Japan
09:00

Herrarnas OS-trupp 2024

Endast 14 spelare får registreras till match. Alla spelare är med på samma premisser från början, och inga är uttalade reserver i detta nu.

Målvakter

12. Andreas Palicka, PSG
16. Tobias Thulin, GOG
30. Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen

Vänstersexor

15. Hampus Wanne, Barcelona
22. Lucas Pellas, Montpellier

Mittsexor

5. Max Darj, Füchse Berlin
32. Oscar Bergendahl, SC Magdeburg
35. Andreas Nilsson, Telekom Veszprem

Högersexor

11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg
13. Sebastian Karlsson, Montpellier

Vänsternior

2. Jonathan Carlsbogård, FC Barcelona
49. Karl Wallinius, THW Kiel

Mittnior

24. Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt
19. Felix Claar, SC Magdeburg
28. Jonathan Edvardsson, Hannover-Burgdorf

Högernior

23. Albin Lagergren, SC Magdeburg
33. Lukas Sandell, Telekom Veszprem