Scandinavium och Göteborg. Fredagen den 20 januari. Supermatch i Mellanrundan (Huvudrundan) mellan Sverige och Island. Svensk vinst här och gruppseger och kvartsfinal är spikat. Se förutsättningar inför mötet nedan.

Vilken match det kommer att bli i Scandinavium ikväll. Efter en arbetsvecka kommer tusentals svenskar att sluta upp i Göteborg för att heja fram Sverige till kvartsfinal. Räkna även med en hel del blått på läktaren, då Island tillsammans med Polen, Danmark och Sverige har varit hela VM:s publiklag. Dessa två lag toppar Grupp 2 dessutom och kommer att göra allt för att vinna.

Trupper

Sveriges trupp till handbolls-VM.

Islands trupp till handbolls-VM.

När spelas matchen?

Från och med avkast 20:30 fredagen den 20 januari 2023 kommer publiken i Scandinavium (Göteborg) och publiken i tv-soffan att få njuta av handboll i världsklass.

Var sänds Sverige mot Island?

VM-matchen mellan Sverige och Island sänds på TV6 och Viaplay med sändningsstart 19:30. Suzanne Sjögren leder studion tillsammans med Johanna Ahlm och Martin Frändesjö. Kristian Andrésson och Ola Lindgren är också en del av sändningen tillsammans med kommentatorerna Anders Bjuhr och Claes Hellgren. Om du inte har tillgång till kanalerna går matchen att livestreamas hos ComeOn. Klicka HÄR för att nå dit.

Snackisarna

Detta är kanske den största publikmatchen i VM, inte minst hittills. Islands fans fångade Kristianstad och tog sig även till Scandinavium senast. Nu har förmodligen ännu fler islänningar intagit Göteborg och ska ikväll tampas med den gula väggen i Scandinavium. Räkna med rysningar till nationalsånger, intron och efterspel.

Den andra snackisen är naturligtvis att Sverige kan bärga kvartsfinal redan ikväll. Blågult har det absolut bästa läget i gruppen. Med seger mot Island så är Sverige klara som gruppetta med en match kvar att spela. Vid förlust har Sverige ändå bra förutsättningar för att spela kvartsfinal, med en match kvar att spela mot Portugal.

Stjärnor

Island

Aron Palmarsson, Ålborg (m9)
Bjarki Mar Elisson, Telekom Veszprem (v6)
Omar Ingi Magnusson, SC Magdeburg (h9)

Sverige

Andreas Palicka, PSG (mv)
Jim Gottfridsson, Flensburg-Handewitt (m9)
Eric Johansson, THW Kiel (v9)

Senaste möten mot Island

Sverige har besegrat Island 56 gånger på 74 försök. Island har vunnit 13 gånger. Källa: Handbollslandslaget.

EM 2020
Sverige – Island, 32-25
Landskamp 2019
Sverige – Island, 35–31
Landskamp 2019
Sverige – Island, 26–27
EM 2018
Sverige – Island 24–26
Landskamp 2017
Island – Sverige, 24-27

Resultat i VM

Island

Gruppspel:
Island – Portugal, 30-26
Island – Ungern, 28-30
Island – Sydkorea, 38-25

Mellanrunda:
Island – Kap Verde, 40-30

Sverige

Gruppspel:
Sverige – Brasilien, 26-18
Sverige – Kap Verde, 34-27
Sverige – Uruguay, 47-12

Mellanrunda:
Sverige – Ungern, 37-28