Sveriges damlandslag ska ingå i sin första VM-match i Huvudrundan. I Göteborg och Scandinavium tar Blågult emot Kamerun under torsdagskvällen.

Det blir en mjukstart på huvudrundan för svensk del, om man får tro på förhandstippet. Sverige bör göra mötet med Kamerun ganska kort och därmed ta sin fjärde raka seger i turneringen, detta för att sätta en halv fot i kvartsfinal nästa vecka. Vid seger kan Sverige sätta rejäl press på jagande Ungern framför allt.

Var sänds Sveriges match?

Matchen spelas torsdagen den 7 december 2023. TV6 och Viaplay sänder drabbningen med avkast 20:30 i Göteborg. Sändningen startar 19:30 där Suzanne Sjögren leder sändningen tillsammans med sina experter och kollegor.

Förbundskaptener

Sveriges förbundskapten heter som bekant Tomas Axnér. Den 53-åriga skåningen har lett Sverige sedan mars 2020.
Kameruns förbundskapten heter Bertin Njantou Tabeth.

Trupperna

Sveriges trupp till handbolls-VM 2023.

Kameruns trupp till handbolls-VM 2023.

Snackisen

För svensk del kan man nästan bli kvartsfinalklara ikväll. Även om de svåraste motståndarna återstår i Ungern och Montenegro så kan Sverige med två poäng ikväll vara mycket nära en av två kvartsfinalplatser. Detta, inte minst, om de övriga lagen kan knycka lite poäng av varandra. Montenegro, med full pott till huvudrundan, har bredvid Sverige det bästa läget. Båda nationerna kan under torsdagen skaka av sig bland annat Kroatien, detta ifall Montenegro skulle besegra kroaterna och om Sverige under kvällen besegrar Kamerun. I sådana fall är det tre nationer (Sverige, Montenegro, Ungern) som tampas om två kvartsfinalplatser, detta med två omgångar kvar att spela. Notera dock att även Senegal finns med i racet till en början. Men dagens resultat visar vägen för läget i gruppen inför Sveriges sena kvällsmatch.

Övriga matcher (Grupp 1)

Montenegro – Kroatien
15:30

Senegal – Ungern
18:00

Resultat i VM

Sverige

Sverige – Kina
36-24

Sverige – Senegal
26-18

Sverige – Kroatien
22-17

Kamerun

Montenegro – Kamerun
25-11

Ungern – Kamerun
39-20

Kamerun – Paraguay
26-23

Tidigare möten

Sverige och Kamerun har aldrig mötts tidigare, varken på damsidan eller herrsidan. Inte heller i något ungdomssammanhang.