Sveriges damlandslag ska ingå i sin sista VM-match på hemmaplan i Göteborg och Scandinavium. Då tar Blågult emot Montenegro där det spelas om gruppseger.

Göteborg och Scandinavium har skämt bort damlandslaget sedan premiären 1 december. Men nu ska Blågult spela sin sista match på hemmaplan när Huvudrundan avslutas mot Montenegro. Sverige kan knipa gruppsegern vid en poäng men också vid vinst. Vid förlust slutar Sverige tvåa i gruppen och får då möta gruppettan från Grupp 3. Sverige ställs oavsett mot Danmark eller Tyskland i kvartsfinal. De nationerna möts i en match parallellt med Sveriges och bestämmer det svenska kvartsfinalmotståndet.

Var sänds Sveriges match?

Matchen spelas måndagen den 11 december 2023. TV6 och Viaplay sänder drabbningen med avkast 20:30 i Göteborg. Sändningen startar 19:30 där Suzanne Sjögren leder sändningen tillsammans med sina experter och kollegor.

Förbundskaptener

Sveriges förbundskapten heter som bekant Tomas Axnér. Den 53-åriga skåningen har lett Sverige sedan mars 2020.
Montenegro leds av den tidigare storspelaren Bojana Popovic.

Trupperna

Sveriges trupp till handbolls-VM 2023.

Montenegros trupp till handbolls-VM 2023.

Snackisen

Den stora snackisen handlar om kvartsfinalmotståndet. Sverige vill nog helst undvika Danmark (i danska Herning) i kvartsfinal men har svårt att påverka det  då Danmark spelar parallellt mot Tyskland. För svensk del handlar det om att vinna matchen för att få med sig full pott och en drös av självförtroende till kvartsfinalspelet, oavsett motstånd. Men räkna med ett påkopplat Montenegro, som i sin tur jagas av Kroatien.

Resultat i VM

Sverige

Huvudrunda:
Sverige – Kamerun
37-13

Sverige – Ungern
26-22

Gruppspel:
Sverige – Kina
36-24

Sverige – Senegal
26-18

Sverige – Kroatien
22-17

Montenegro

Huvudrunda:
Montenegro – Senegal
29-21

Kroatien – Montenegro
26-25

Gruppspel:
Montenegro – Ungern
24-18

Montenegro – Paraguay
41-26

Montenegro – Kamerun
25-11

Tidigare möten

Sverige och Montenegro har i historien mötts 14 gånger sedan 2007 (då Montenegro blivit självständigt). Sverige har förlorat 9 av 14 matcher mot Montenegro och endast lyckats vinna fyra gånger. Positivt är dock att Sverige vunnit de två senaste mötena med Montenegro, båda träningslandskamper i Skövde och Trollhättan 2021.