Sverige och Ungern drabbar samman i en toppmatch i Scandinavium. Nedan listar vi viktig information inför lördagens kvällsmatch.

Nu börjar det hetta till ordentligt för Blågult. Ikväll står Ungern på andra sidan, ett Ungern som inte imponerat nämnvärt hittills men som bör hålla jämna steg med Sverige och kunna utmana om de två poängen. Det svenska landslaget kan säkra en kvartsfinalplats med två nya poäng här.

Var sänds Sveriges match?

Sverige mot Ungern spelas lördagen den 9 december 2023. TV6 och Viaplay sänder drabbningen med avkast 20:30 i Göteborg. Sändningen startar 19:30 där Suzanne Sjögren leder sändningen tillsammans med sina experter och kollegor.

Förbundskaptener

Sveriges förbundskapten heter som bekant Tomas Axnér. Den 53-åriga skåningen har lett Sverige sedan mars 2020.
Ungern leds av 53-årige Vladimir Golovin.

Trupperna

Sveriges trupp till handbolls-VM 2023.

Ungerns trupp till handbolls-VM 2023.

Snackisen

En seger för Sverige mot Ungern säkrar kvartsfinal i VM även om placeringen i gruppen inte blir klar ännu. Men Sverige går upp på åtta poäng vid vinst och Ungern kvar på fyra med en match kvar att spela. Från Grupp 1 möter man ettan och tvåan från Grupp 3 i kvartsfinal, den grupp där Danmark igår förlorade mot Japan. Ponera att Sverige vinner Grupp 1 och Danmark inte vinner Grupp 3, ja då får värdnationerna möta varandra i en kvartsfinal i Herning. Mardrömskvart för Sverige! Noterbart är dock att om Danmark vinner mot Polen och Tyskland i de avslutande matcherna så vinner man Grupp 3.

Övriga matcher under lördagen (Grupp 1)

Senegal – Montenegro
15:30

Kroatien – Kamerun
18:00

Resultat i VM

Sverige

Huvudrunda:
Sverige – Kamerun
37-13

Gruppspel:
Sverige – Kina
36-24

Sverige – Senegal
26-18

Sverige – Kroatien
22-17

Ungern

Huvudrundan:
Ungern – Senegal
30-20

Gruppspel:
Montenegro – Ungern
24-18

Ungern – Kamerun
39-20

Ungern – Paraguay
35-12

Tidigare möten

Historiskt sett har Sverige tunga resultat mot Ungern där nationerna mötts 29 gånger genom åren. Sverige har vunnit sju gånger mot Ungern genom historien och Ungern har å sin sida vunnit 18 gånger. Vid fyra matcher har det blivit oavgjort. Noterbart är dock att Sverige vunnit fyra av ländernas sex senaste möten. Senast länderna möttes, under EM 2022, vann Sverige med 30-25 i Huvudrundan.