Scandinavium och Göteborg. Torsdagen den 12 januari. Svensk VM-premiär mot Brasilien. Där har ni några av förutsättningarna inför herrlandslagets hittills hetaste landskamp under året. Nedan listar vi fler förutsättningar inför mötet.

Ja men då var det dags. Fyra värdstäder i Sverige (Malmö, Kristianstad, Jönköping och Göteborg) ska tillsammans med polska Katowice och Krakow kasta igång gruppspelet i VM 2023 för herrar. Redan igår tjuvstartade spektaklet i Polen där hemmanationen förlorade mot Frankrike med två bollar. Under torsdagen är det Sveriges tur att spela inför hemmafansen i Göteborg när Brasilien väntar i den blågula premiären. Sverige tillhör Grupp C som dessutom innehåller Kap Verde och Uruguay.

Trupper

Sveriges trupp till handbolls-VM.

Brasiliens trupp till handbolls-VM.

När spelas matchen?

Från och med avkast 20:30 torsdagen den 12 januari 2023 kommer publiken i Scandinavium (Göteborg) att få njuta av handboll i världsklass.

Var sänds Sverige mot Brasilien?

VM-matchen mellan Sverige och Brasilien sänds på TV6 och Viaplay med sändningsstart 19:30. Om du inte har tillgång till kanalerna går matchen att livestreamas hos ComeOn. Klicka HÄR för att nå dit.

Snackisarna

Den stora snackisen om Sverige är möjligen framför allt hur de blågula hjältarna från EM-guldet i våras kan följa upp prestationen. Nu kommer ett mästerskap med hemmapubliken i ryggen till skillnad från de senaste mästerskapen som innehållit covid-restriktioner. Lite covid-anpassat är mästerskapet med ett par tester per turnering, men inte mer. Kan Gottfridsson, Palicka och kompani palla för trycket? EM 2020 var ingen succé direkt, där man fick spela på hemmaplan.

Det finns egentligen inget lag i Grupp C som ska hota Sverige om segern men om det är något lag så är det just Brasilien. ”Brassarna” har dock dippat en del ekonomiskt de senaste åren inom hemmahandbollen och har tappat en del i sin utveckling. Det finns fortsatt ett par spelare att hålla ögonen på. Men med ett par sämre tillställningar i förberedelserna ska inte Brasilien kunna hota Glenn Solbergs mannar.

I övrigt så är Sverige faktiskt bland de absoluta favoriterna till att vinna VM-guld på grund av hemmastödet. Ta er gärna till Göteborg och stötta de svenska herrarna.

Möjliga startsjuor

Brasilien

Rangel da Rosa (mv)
Raul Nantes (V9)
Joao Silva (M9)
Gustavo Rodrigues (H9)
Guilherme Torriani (V6)
Thiagus dos Santos (M6)
Rudolph Hackbarth (H6)

Sverige

Andreas Palicka (mv)
Jonathan Carlsbogård (V9)
Jim Gottfridsson (M9)
Albin Lagergren (H9)
Hampus Wanne (V6)
Max Darj (M6)
Niclas Ekberg (H6)

Tidigare möten i VM

Två möten i världsmästerskapet länderna emellan och exakt samma resultat. Kan Sverige vinna med åtta bollar och 29-21 ännu en gång mot Brasilien i ett VM-gruppspel? Återstår att se.

VM 1995:

Sverige – Brasilien, 29-21 (Grupp)

VM 2003:

Sverige – Brasilien, 29-21 (Grupp)