Sveriges damlandslag i handboll har tagit ett jättekliv mot OS i Paris i sommar. Detta efter seger mot Japan med 35-28 i OS-kvalets premiär.

Under torsdagen spelade Sverige sin första match i kvalet mot OS 2024 i Paris. För motståndet stod Japan, ett på förhand ganska tufft motstånd i kampen om två OS-platser från gruppen med fyra lag (Sverige, Japan, Ungen, Storbritannien). Det var en tajt drabbning i ungerska Debrecen där Sverige ledde med en boll efter tio minuter.

Men efter kvarten spelad började Sverige koppla grepp om tillställningen. Med fyra raka mål skapade man ett litet gap ner till Japan, mycket med hjälp av målvakten Johanna Bundsen. Sverige var bättre i första halvlek och ryckte framför allt ifrån i slutet, för att vinna första halvlek med fyra mål till 17-13.

Efter kvarten spelad i andra halvlek hade Sverige fortsatt kontroll med en femmålsledning. När Sverige spelade ett smart försvarsspel slarvade Japan lite. Det blev sedan en ganska behaglig avslutning för Sverige och en stor anledning till det var målvakten Johanna Bundsen, som var tungan på vågen. Sverige spelade inte bländande handboll framåt men försvarsspelet och Bundsen var bra.

Sverige vann till slut med 35-28 och har nu satt sig i ett läge där man redan imorgon kan säkra en OS-plats.

Imorgon väntar nämligen den tuffaste nationen i gruppen: hemmanationen Ungern. Vid seger där är OS-platsen bärgad för Sverige. Matchen startar 18:00 och sänds på Kanal 5 och i Discovery Plus. Ungern vann under torsdagen mot Storbritannien med hela 49-11, vilket säger en hel del om Storbritanniens nivå. Först och främst är det Japan, Sverige och Ungern som tävlar om de två OS-platserna sett till Storbritanniens kvalitet, därför väger dagens seger tungt för Blågult.

Ponera att Sverige, Japan och Ungern alla skulle hamna på fyra poäng till slut så är det inbördes poäng och inbördes målskillnad mellan de tre länderna, därmed kan en sjumålsseger mot Japan vara väldigt

Sverige – Japan, 35-28 (17-13)

Sverige: Jenny Carlson 7, Linn Blohm 6, Elin Hansson 5, Jamina Roberts 5, Nathalie Hagman 3, Nina Dano 3, Emma Lindqvist 2, Sofia Hvenfelt 2, Kristin Thorleifsdóttir.