Världsmästerskapets finalhelg är här och det står efter gårdagens semifinaler klart att det blir Frankrike och Norge som får göra upp om det 25:e guldet på damsidan.Det kommer garanterat att bli en tuff kamp som rundar av turneringen i Spanien. Men hur såg det egentligen ut i den senaste finalen? Här får du en summering av finalmötet mellan Nederländerna och Spanien från VM 2019, som får ses som en av de största rysarna i mästerskapets historia.

Det blev som sagt Spanien och Nederländerna som gick hela vägen till den stora finalen. Inget av lagen hade tidigare tagit hem ett guld och längtan efter detta var stor hos bägge lagen. Spanien var de som startade matchen bäst och höll ledningen under större delen av den första perioden. Men efter att ha kvitterat till 9-9 kom Nederländerna in i leken. I slutminuterna av den första perioden lyckades laget göra tre raka mål, vilket gjorde att man hade en ledning med 16-13 vid paus.

Även i den andra perioden fortsatte laget ånga på och man utökade som mest till en ledning med fem bollar. Men Spanien hade ännu inte sett sig besegrade. I den 59:e minuten tappade Nederländerna bollen i ett anfall, där Spanien kunde vända spelet och få till halvlekens första kvittering. Kort innan detta hade man en liknande situation, men då stod Tess Wester i det nederländska målet för en riktig drömräddning.

Nederländernas förbundskapten tog därefter en välbehövlig timeout för att lugna ner spelarna. Laget började sedan i anfall, men här kunde Spaniens målvakt enkelt rädda. Spelet fortsatte på spansk planhalva och man blåste flera gånger av för fult spel från Spaniens sida som gjorde allt för att ta mötet till förlängning. Med 33 sekunder kvar av matchen lyckades man vända och innan man kom igång med ett ordentligt anfall valde laget att ta timeout.

Spanska fick till sitt sista skott, som gick rakt på Werner, vilket gjorde att Nederländerna fick chansen till ett snabbt sista anfall. Men mitt i detta blåste domaren av och tilldelade spanska Ainhoa Hernández ett rött kort, då hon stått för nära Tess Werner i samband med hennes utkast.

I och med att allt detta skedde i matchens slutskede tilldelades Nederländerna en straff som var direkt avgörande för mötet. Lois Abbingh fick den stora äran att kasta

Men med bara sekunder kvar av mötet lyckades Nederländernas sätta lagets trettionde mål som inte bara innebar att de tog ledningen, utan att de även vunnit sitt allra första VM-guld på damsidan.

I spelaren nedan kan du se hela det spännande mötet. Det återstår nu bara att se om morgondagens final bjuder på samma spänning!