De Asiatiska mästerskapen på damsidan är i full gång. I helgen ska mästerskapet avgöras med finalmatcher och placeringsmatcher, där Sverige har ett skarpt öga mot matchen om femteplatsen.

När VM startar i december så ställs Sverige mot en okänd motståndare i premiärmatchen den 3 december. Sverige har länge väntat på att få sin fjärde och sista gruppmotståndare från de Asiatiska mästerskapen. Det land som slutar femma i turneringen kommer att få en plats till VM och Sveriges grupp.

Gruppspelet i de Asiatiska mästerskapen är nu färdigställt. Därmed står det klart vilka fyra lag som går till semifinal samt vilka fyra lag som slåss om just placering fem i turneringen.

Grupp A vanns av Sydkorea som fick med sig Kazakstan till semifinalerna. I semifinalerna så kommer också vinnaren av Grupp B, Japan, samt Iran. De lagen har alltså redan blivit klara för VM men slåss också om medaljerna i de Asiatiska mästerskapen.

De lag som slåss om placering 5-8 är de lag som kom trea och fyra i vardera grupp. Dessa lag är: Jordanien, Syrien, Hongkong och Uzbekistan. Sverige kommer alltså att ställas mot något av dessa lag i VM i december, tillsammans med Nederländerna och Puerto Rico.

Uzbekistan och Jordanien möts i den första placeringsmatchen. Vinnaren avancerar till nästa runda, där man spelar om just femteplatsen. Där ställs man mot vinnaren av Hongkong och Syrien.

Slutspelet av Asiatiska mästerskapen

Placeringsmatch omgång 1

Uzbekistan – Jordanien, 23 september

Hongkong – Syrien, 23 september

Match om placering 7-8

Förlorarna i placeringsmatch omgång 1 ställs mot varandra. Vinnaren i denna match når placering 7 i turneringen, förloraren slutar på plats 8.

Match om placering 5-6

Vinnarna i placeringsmatch omgång 1 ställs mot varandra. Vinnaren i denna match kniper femteplatsen och placeras därmed i Sveriges grupp i VM. Förloraren slutar sexa i de Asiatiska mästerskapen men kniper en plats i Grupp H i VM.

Semifinaler

Sydkorea – Iran, 23 september

Japan – Kazakstan, 23 september

Final

Vinnarna av båda semifinalerna slåss om guldet och silvret i de Asiatiska mästerskapen den 25 september.