Sverige körde över Kamerun i Scandinavium. Efter seger med 37-13 är nu Blågult uppe i ensam tabelltopp i Huvudrundans Grupp 1.

Under torsdagskvällen inledde Sverige Huvudrundan, också kallad Mellanrundan, när Kamerun stod för motståndet i Scandinavium och Göteborg. Sverige var stora favoriter inför mötet och behövde absolut två nya poäng för att skapa ett avstånd ned till jagande Montenegro, Ungern och Kroatien i kampen om två kvartsfinalplatser från Grupp 1.

Tomas Axnér valde att formera en ny startsjua på banan med VM-debutanten Irma Schjött i mål från start samt Tyra Axnér, Nina Dano och Sofia Hvenfelt på banan från start, bland andra. Irma Schjött började bra i en annan väldigt slarvig start från Sverige där man kastade bort flera bollar under de första minuterna. Olivia Mellegård spräckte dock målnollan i matchen på straff efter tre och en halv minut.

Mathilda Lundström och Olivia Mellegård gjorde de första fyra svenska målen med två mål vardera och gav Blågult en bra start på matchen. Irma Schjött och Sverige släppte in sitt första mål bakåt efter åtta minuter och hade varit framgångsrika i försvarsspelet. Tyra Axnér imponerade efter Kameruns mål med ett par mål och någon fin målgivande passning. Hon var högst bidragande till flera svenska mål under resten av halvlekens gång och var delaktig i den svenska ledningen i paus.

– Det känns bra där ute. Det är skönt att få växa in lite i det och komma in i tajming och avstånd och sånt där, sade förgrundsfiguren Tyra Axnér i Viaplays sändning efter första halvlek.

Blågult dominerade första halvlek med många olika målskyttar och framåtlutade spelare där Sverige vann första halvlek med 16-5.

Andra halvlek

Sverige imponerade tidigt i andra halvlek också med tre tidiga mål och bara ett insläppt mål på halvlekens första sex minuter. Irma Schjött var bra i det svenska målet och kastade dessutom in två (!) mål från sin målvaktsposition under halvlekens första nio minuter.

Mathilda Lundström och Tyra Axnér imponerade stort med målskyttet i andra halvlek och flög fram stundtals. Även Sofia Hvenfelt var bra och dominerade i försvarsspelet samt satte sina chanser framåt. Kamerun var frustrerade under matchen och ådrog sig två röda kort, däribland efter en svensk kontring i mitten på andra halvlek.

Mer än så bidrog inte Kamerun med till tillställningen helt ärligt. Sverige var fullständigt dominanta matchen igenom och kunde vila nyckelspelare som Jamina Roberts, Emma Lindqvist, Linn Blohm och Johanna Bundsen och ändå krossa Kamerun. Istället fick många andra spelare sig en självförtroende-boost inför fortsättningen av turneringen.

Sverige tog till slut en förlösande seger med 37-13 inför hyfsat många tillresta i Scandinavium. Ett extra plus till Tyra Axnér, Sofia Hvenfelt och Irma Schjött för sina insatser. Den sistnämnda stod hela matchen och släppte endast in 13 mål, detta såklart bakom ett mycket bra försvarsspel. Noterbart är att Nathalie Hagman blev bästa målskytt och gjorde åtta mål för Blågult trots mycket begränsad speltid vilket säger en del om hennes målskytte och den blågula insatsen i övrigt.

I och med segern har nu Sverige sex poäng i Grupp 1 och ena benet i en kvartsfinal. Bakom Sverige jagar nu Montenegro och Ungern (fyra poäng) och Kroatien (tre poäng) i kampen om två kvartsfinalplatser. För Sverige återstår matcher mot toppkonkurrenterna Ungern och Montenegro på lördag (9 december) respektive måndag (11 december) för att avsluta Huvudrundan i Göteborg och Scandinavium. Avkast 20:30 vid båda matcherna.

Sverige – Kamerun, 37-13 (16-5)