Foto: Bildbyrån

Frankrike var inför matchen i gungning. Den svaga inledningen från fransyskorna där laget först förlorade mot Sydkorea för att sedan kryssa mot Brasilien hade satt fransyskorna i ett jobbigt läge. För att laget skulle kunna ta sig till mellanrundan hade inte Frankrike råd att tappa mer poäng i gruppspelet.

Det är fyra lag som slåss om tre platser i grupp B och än kan inte Frankrike andas ut. Frankrike måste fortfarande ta poäng av Danmark i sista matchen för att vara garanterade en plats i mellanrundan. Segern mot Tyskland innebar dock att laget räddade sig från ett riktigt fiasko och en sensationell skräll som det hade varit om Frankrike inte tar sig vidare från gruppen.

De var inte många som inför VM trodde att Frankrike efter sina tre inledande matcher mot Sydkorea, Brasilien och Australien endast skulle ha samlat ihop 3 poäng. Men så blev fallet efter att laget först förlorat, sedan kryssat mot Brasilien för att sedan enkelt avfärda blåbärsnationen Australien med 46-7.

Så matchen mot Tyskland som imponerat under inledningen av VM och inför matchen var obesegrade var en match som fransyskorna var tvungna att vinna för att laget inte skulle behöva säga adjö till mellanrundan och vara VM:s största fiaskolag sett till förväntningarna.

Matchen blev en jämn historia mellan två lag som spelade bra handboll. Båda målvakterna gjorde fina insatser under första halvlek och räddade flera viktiga bollar. Frankrike drog dock ifrån lite under första halvtid och hade vid två tillfällen en ledning med fyra mål upp till Tyskland, först 8-4 och sedan 10-6. Tyskland vägrade dock ge sig och vid pausvila hade Frankrike en ledning med 14-12.

Andra halvlek var likt den första halvleken en riktigt jämn match. Lagen följdes länge åt och Tyskland lät aldrig Frankrike riktigt koppla greppet om matchen för att kunna dra ifrån. Men med 15 minuter kvar kunde Frankrike återigen dra ifrån lite igen och återigen skaffa sig en ledning med fyra mål till 22-18 något som fick den tyska tränaren att ta timeout för att samla sitt lag och försöka rätta till små saker för att kunna hämta igen försprånget. Timeouten fick en bra effekt på Tyskland som kröp närmare Frankrike och med 9 minuter kvar visade resultat tavlan 23-22 till Frankrike. Detta fick istället Frankrikes tränare att ta en timeout för att samla sitt lag inför slutminuterna av matchen. Slutet av matchen blev riktigt dramatisk där Tyskland med lite drygt två minuter kvar av matchen hade chansen att gå upp i lika läge men skottet gick över målburen. Frankrike kunde istället gå upp i en tvåmålsledning med 26-24, en ledning som Frankrike kunde hålla och vinner tillslut matchen med 27-25.

Avgörande omgången i gruppen spelas på Fredag 6/12, Frankrike – Danmark som kan avgöra båda lagens VM-öde startar 12.30

Miguel Elmstedt Veiga