Snart börjar VM för damlandslagen i Spanien, där Sverige går in i Grupp D. Nedan kommer vi att redogöra för Sverige förra världsmästerskap och hur det gick då. Men även hur mästerskapet slutade allt som allt.

Det börjar närma sig avkast för Sverige i VM. Om bara några dagar, på fredagen den 3 december, så kastar Sverige igång sin VM-premiär mot Uzbekistan. Till årets mästerskap så är förväntningarna på Sverige relativt höga efter att man presterade väldigt bra under OS i somras, när man slutade på en fjärdeplats. Till VM 2019 så var inte förväntningarna lika höga på Sverige. Även om svenskorna hamnade i en rätt bra grupp i den inledande gruppspelsomgången så blev det tuffare i Mellanrundan. Sverige gjorde dock ett bra mästerskap, men förlusten mot Ryssland i det första gruppspelet blev ödesdigert för Sverige.

Var spelades VM 2019?

Världsmästerskapet spelades i Japan och närmare bestämt Kumamoto. Det spelades även matcher i den japanska huvudstaden Tokyo.

Sveriges mästerskap

Under VM 2019 så spelades det gamla systemet med fyra grupper om sex lag. Sverige hamnade i samma grupp som Ryssland, Japan, Argentina, Kina och Demokratiska Republiken Kongo inledningsvis. Sverige vann sina fyra inledande matcher med relativt stora siffror innan man förlorade mot Ryssland i den sista omgången och blev därmed grupptvåa.

I Mellanrundan så gjorde Sverige det bra. Man spelade oavgjort mot Spanien i den första matchen och besegrade sedan Rumänien med stora siffror. I den sista omgången så förlorade dock Sverige mot Per Johanssons Montenegro och missade därmed platsen till semifinalspelet.

Sverige fick spela match om sjundeplatsen i VM, där man ställdes mot Tyskland. Sverige vann stort med 35-24 efter att Bella Gulldén blivit bästa svenska målskytt med sina sju kassar.

Preliminära gruppspelet:

 1. Ryssland, 10p (vidare till Mellanrundan)
 2. Sverige, 8p (vidare till Mellanrundan)
 3. Japan, 6p (vidare till Mellanrundan)
 4. Argentina, 4p
 5. DR Kongo, 2p
 6. Kina, 0p

Sveriges resultat:

Sverige – DR Kongo, 26-16
Kina – Sverige, 19-32
Sverige – Japan, 34-26
Argentina – Sverige, 23-30
Sverige – Ryssland, 22-30

Mellanrundan:

 1. Ryssland, 10p (vidare till semifinal)
 2. Spanien, 7p (vidare till semifinal)
 3. Montenegro, 6p (match om femteplats)
 4. Sverige, 5p (match om sjundeplats)
 5. Japan, 2p
 6. Rumänien, 0p

Sveriges resultat:

Spanien – Sverige, 28-28
Sverige – Rumänien, 34-22
Montenegro – Sverige, 26-23

Match om sjundeplacering:

Sverige – Tyskland, 35-24

Slutlig placering för Sverige i VM 2019: 7

Bästa målskytt för Sverige: Linn Blohm, 41 mål

Semifinalerna i VM 2019:

Fyra lag tog sig till det riktiga slutspelet i VM. Norge tog sig vidare som gruppetta från Mellanrundans Grupp 1 tätt följda av Nederländerna, som också de tog sig till semifinal. Från Sveriges grupp i Mellanrundan så tog sig Ryssland vidare som gruppetta och Spanien som grupptvåa. Norge fick därmed möta Spanien och Ryssland och Nederländerna skulle kriga om den andra finalplatsen.

Så slutade semifinalerna:
Norge – Spanien, 22-28
Nederländerna – Ryssland, 33-32

Finalen

Lite överraskande så var det de två grupptvåorna från Mellanrundan som tog sig till VM-final 2019. Spanien näst intill krossade stornationen Norge i sin semifinal och vandrade till medaljmatchen med ett stort självförtroende. Nederländerna hade i sin tur vunnit en riktig rysarmatch mot Ryssland lite överraskande och tagit sig till sin första VM-final någonsin.

Finalen spelades den 15 december inför drygt 10 000 åskådare i Kumamoto. Nederländerna mot Spanien. Nederländerna hade en halvtidsledning med 16-13 och låg i förarsätet. I den andra halvleken så knappade Spanien in periodvis men nådde aldrig riktigt ända fram. Nederländerna vann VM-finalen med 30-29 och tog därmed sitt första VM-guld någonsin.

Så slutade finalen:
Nederländerna – Spanien, 30-29

Slutställning i VM 2019

 1. Nederländerna
 2. Spanien
 3. Ryssland
 4. Norge
 5. Montenegro
 6. Serbien
 7. Sverige
 8. Tyskland
 9. Danmark
 10. Japan
 11. Sydkorea
 12. Rumänien
 13. Frankrike
 14. Ungern
 15. Angola
 16. Argentina
 17. Brasilien
 18. Senegal
 19. Slovenien
 20. DR Kongo
 21. Kuba
 22. Kazakstan
 23. Kina
 24. Australien

All Star-laget:

Målvakt: Tess Wester, Nederländerna
Högersexa: Jovanka Radicevic, Montenegro
Högernia: Anna Vyakhireva, Ryssland
Mittnia: Estavana Polman, Nederländerna
Vänsternia: Alexandrina Cabral, Spanien
Vänstersexa: Camilla Herrem, Norge
Mittsexa: Linn Blohm, Sverige
MVP: Estavana Polman, Nederländerna