Foto: Bildbyrån

Världsmästerskapet i Danmark och Tyskland 2019 var ett minnesvärt mästerskap för alla handbollsälskare. Nedan går vi igenom Sveriges turnering och vilka länder som tog medaljer i mästerskapet.

VM i Egypten 2021 startar den 13 januari och avslutas 31 januari. För två år sedan spelades det senaste Världsmästerskapet för herrar, då i vårt skandinaviska grannland Danmark men också i Tyskland.

De tyska värdstäderna var Berlin, Hamburg, Köln och München. Värdstäderna i Danmark var Herning och Köpenhamn. Mästerskapet spelades med ett preliminärt gruppspel samt en Mellanrunda innan slutspelet tog fart.

Sveriges världsmästerskap 2019:

Det svenska landslaget hamnade i Grupp D under VM 2019. Där ställdes man mot Ungern, Egypten, Qatar, Argentina och Angola. Gruppspelet spelades i Köpenhamn och Sverige hade massvis med fans på läktaren.

Det inledande gruppspelet gick väldigt bra för Sverige, där man tog idel segrar mot samtliga motståndare och skapade sig därför ett bra läge inför nästkommande Mellanrunda.

Sveriges resultat i Grupp D:

Sverige – Egypten 27-24
Sverige – Argentina 31-16
Sverige – Angola 37-19
Sverige – Qatar 23-22
Sverige – Ungern 33-30

I och med gruppsegern och att man blev ett av de tre bästa lagen i gruppen, avancerade Sverige till Mellanrundan där möten mot Tunisien, Danmark och Norge väntade.

Den inledande matchen mot Tunisien blev en enkel seger för Sverige men de efterföljande matcherna mot Danmark och Norge innebar förlust för de svenska herrarna. Medan Norge och Danmark fick full pott i gruppen vann Sverige endast en match i Mellanrundan. Norge och Danmark gick vidare från gruppen men Sverige fick spela match om femteplacering.

Sveriges resultat i Mellanrundan:

Sverige – Tunisien 35-23
Sverige – Norge 27-30
Sverige – Danmark 26-30

Match om femteplats:

Sverige fick chansen att spela om femteplatsen i turneringen efter Mellanrundan och det blev mot Kroatien. Matchen spelades i Herning, vilket gav de svenska fansen möjligheten att heja fram Sverige. Och Sverige skulle gå segrande ur striden mot kroaterna och till slut vinna komfortabelt med 34-28. I och med vinsten slutade Sverige på en hedersam femteplats i VM 2019.

Medaljörerna:

De fyra lag som tog sig till semifinal från gruppspelen var: Danmark, Norge, Tyskland och Frankrike. Semifinalerna såg ut som följer:

Danmark – Frankrike
Norge – Tyskland

I den första semifinalen mellan Danmark och Frankrike vann värdnationen Danmark överlägset med 38-30 efter att världsstjärnan Mikkel Hansen gjort hela 12 mål och dominerat semifinalen.

I den andra semifinalen vann Norge komfortabelt mot Tyskland med 31-25, vilket innebar att det blev en helskandinavisk final den 27 januari i Herning.

Bronsmatchen som spelades mellan Tyskland och Frankrike blev en jämn sådan, men Frankrike drog det längsta strået och vann till slut med 26-25 och tog hem bronsmedaljen.

Den stora finalen blev det aldrig något snack om. Danmark hade gått som en ångvält under hela mästerskapet och visade att man var världens bästa lag 2019, när man slog Norge i finalen inför 15 000 personer i Jyske Bank Boxen i Herning. Finalen slutade 31-22 till Danmark och man tog därmed sitt första VM-guld någonsin på herrsidan. Norge fick nöja sig med det fina silvret.

Placeringar i VM 2019:

 1. Danmark
 2. Norge
 3. Frankrike
 4. Tyskland
 5. Sverige
 6. Kroatien
 7. Spanien
 8. Egypten
 9. Brasilien
 10. Ungern
 11. Island
 12. Tunisien
 13. Qatar
 14. Ryssland
 15. Makedonien
 16. Chile
 17. Argentina
 18. Serbien
 19. Österrike
 20. Bahrain
 21. Saudiarabien
 22. Korea
 23. Angola
 24. Japan

All-Starlaget:

Mest värdefulla spelare: Mikkel Hansen, Danmark

Målvakt: Niklas Landin, Danmark

Mittsexa: Bjarte Myrhol, Norge

Vänstersexa: Magnus Jöndal, Norge

Högersexa: Ferran Solé, Spanien

Mittnia: Rasmus Lauge, Danmark

Vänsternia: Sander Sagosen, Norge

Högernia: Fabian Wiede, Tyskland

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här