Den 29 november börjar damernas handbolls-VM 2023. Sveriges premiärmatch spelas 1 december i Scandinavium. Nedan ger vi er allt ni behöver veta inför mästerskapet i november/december.

Från och med den 29 november till VM-finalen den 17 december kommer det att visas handboll i världsklass under den kommande dryga månaden. I drygt tre veckor ska Skandinavien ta emot 32 damlandslag i kampen om tre mästerskapsmedaljer som avgörs den 17 december i Danmark och Herning.

Det svenska damlandslaget kommer att spela sina matcher i gruppspelet och huvudrundan i Göteborg och Scandinavium. Även i Helsingborg tar man emot en grupp då Grupp B spelar sitt första gruppspel i Skåne. Förutom de svenska städerna kommer Stavanger och Trondheim i Norge och Herning och Fredrikshavn i Danmark att vara med och anordna mästerskapet.

Premiärmatcher i mästerskapet börjar onsdagen den 29 november med Brasilien mot Ukraina och Sydkorea mot Österrike med avkast 18:00.

Sveriges spelschema

1 december:
Sverige – Kina
20:30

3 december:
Sverige – Senegal
18:00

5 december:
Sverige – Kroatien
20:30

Matchdagarna i Huvudrundan är 7 december, 9 december och 11 december. Se det kompletta VM-spelschemat.

Trupper

Här kan du se alla VM-trupper.

Var sänds handbolls-VM?

Matcherna i VM sänds på streamingtjänsten Viaplay. Alla Sveriges matcher sänds på TV6 och har tv-studio innan. Den kompletta tv-tablån finns HÄR.

Grupperna

Grupp A (Göteborg):
Sverige
Senegal
Kina
Kroatien

Grupp B (Helsingborg):
Montenegro
Ungern
Kamerun
Paraguay

Grupp C (Stavanger):
Norge
Grönland
Sydkorea
Österrike

Grupp D (Stavanger):
Frankrike
Slovenien
Angola
Island

Grupp E (Herning):
Danmark
Rumänien
Serbien
Chile

Grupp F (Herning):
Tyskland
Polen
Japan
Iran

Grupp G (Fredrikshamn):
Brasilien
Spanien
Ukraina
Kazakstan

Grupp H (Fredrikshamn):
Nederländerna
Tjeckien
Argentina
Kongo-Brazzaville

Var spelas VM?

Värdstäder:
Göteborg (Sverige)
Helsingborg (Sverige)
Herning (Danmark)
Fredrikshamn (Danmark)
Trondheim (Norge)
Stavanger (Norge)

Tre nationer och sex värdstäder anordnar mästerskapet. Grupp A (Sveriges grupp) spelas i Göteborg. Grupp B spelas i Helsingborg. Grupp C och Grupp D spelas i norska Stavanger. Grupp E och Grupp F spelas i danska Herning och Grupp G och H spelas i danska Fredrikshamn.

Efter det första gruppspelet spelas Huvudrunda i Göteborg (Grupp A/B), Trondheim (Grupp C/D), Herning (Grupp E/F) och Fredrikshann (Grupp G/H).

Slutspelet spelas i Trondheim och Herning där städerna delar på fyra kvartsfinaler innan semifinalerna och finalen spelas i Danmark och Herning.

Artiklar

Sveriges moderklubbar.
Arenor under VM.
Viaplays experter och kommentatorer.
Förbundskaptener i mästerskapet.
Stjärnor att hålla ett extra öga på.