Rumänien och Ungern skulle i den sista matchen i grupp C göra upp om tredjeplatsen i tabellen och platsen som tog laget vidare till mellanrundan. Lagen från grupp C är även Sveriges framtida motståndare i mellanrundan. Det blev en riktig rysare där Rumänien avgjorde med sju(!) sekunder kvar till 28-27. Därmed tog sig Spanien, Montenegro och Rumänien vidare från gruppen. 

Det var inte bara en kamp mellan Rumänien och Ungern i matchen utan en mellan Sverige och Danmark. Detta till följd av att Ungern tränas av danske Kim Rasmussen och Rumänien av svenske Per Johansson.

Ungern startade matchen stabilast och gick upp i en 5-0 ledning. Blanka Biró i det ungerska målet storspelade i början av matchen och räddade allt. Det skulle dröja till den 8:e minuten innan Rumänien fick hål på Ungern och kunde göra sitt första mål i matchen till 5-1.

Rumänien jobbade sig in i matchen och Ungern började se lite nervösa ut och slarvade i anfallen. Vid ställningen 8-4 till Ungern när 15 minuter av halvleken hade spelats valde Ungerns tränare Kim Rasmussen att ta timeout för att samla sitt lag.

Timeouten fick den effekt Rasmussen ville få på Ungern och de kunde dra ifrån ytterligare i matchen och efter 22 spelade minuter stod det 12-6 till Ungern.

Ungern fortsatte under hela första halvlek att spela ett imponerade försvarsspel och lagen gick till pausvila med ställningen 16-10.

I andra halvlek drabbades Rumänien tidigt av ett nederlag när kantspelaren Ana Iuganu landade på armen efter ett mål och grimaserade illa, Iuganu var fram till detta Rumäniens bäste målskytt under matchen med sina fyra mål och skadan var inte värre än att hon kunde återgå till spelet i slutet av matchen.

Rumänien jobbade sig dock sakta men säkert närmare Ungern och hade efter 12 minuter in i andra halvlek krympt avståndet till två mål och ställningen var då 18-16 och hade chans att reducera till 18-17 men missade och Ungern kunde istället kontra in 19-16. Detta fick Per Johansson att ta timeout för sitt Rumänien för att kunna samla laget och göra ändringar för att vända på siffrorna under matchens sista del.

Denisa Dedu i det rumänska målet och Éva Kiss i det ungerska målet som fick chansen i andra halvlek gjorde några riktigt kvalificerade räddningar för sina lag, detta bidrog till att det var en otroligt spännande match på slutet. Med tio minuter kvar av matchen var resultatet 22-21 till Ungern och lagen följdes åt med ett målskillnad under slutet av matchen och med lite mer än 1 minut kvar av matchen gick Rumänien upp till lika läge 27-27.

Med 7 sekunder kvar av matchen fick Rumänien straff och avgjorde denna jätterysare med 28-27.

Nu väntar mellanrundan för Rumänien som tar sig vidare från grupp C tillsammans med Spanien och Montenegro.

 

Miguel Elmstedt Veiga