Kampen om semifinalplatserna tätnar i Sveriges grupp. Efter att Ryssland besegrat Montenegro med 35-28 och därmed säkrat avancemang till semifinal står nu kampen om den andra platsen mellan Spanien, Montenegro och Sverige. Spanien kunde efter en svängig och tajt match tillslut besegra hemmanationen Japan med 33-31. 

Lagen följdes åt till en början och efter 6 spelade minuter var resultatet i matchen 3-3. Målvakterna i båda lagen fortsatte i inledning av matchen att imponera och stå för flera fina räddningar för sina lag. Detta gjorde att inget av lagen kunde dra ifrån och efter 10 minuters spel var det fortfarande lika läge mellan lagen 5-5.

Matchbilden följde sedan samma mönster i första halvlek och när 15 minuter var spelade så var ställningen 9-9. Inget av lagen lyckades dra ifrån och när det återstod 5 minuter var ställningen 13-13, detta fick Spaniens förbundskapten Carlos Viver att ta en timeout för att försöka få till ett litet ryck under slutet av halvleken. Avbrottet fick önskad effekt för Spanien och laget kunde snabbt dra ifrån till 16-13. Det fick istället Japans förbundskapten att ta en timeout när det återstod 2 minuter av matchen för att försöka fixa till så att inte avståndet blev för stort inför halvtidsvilan.

Spanien kunde dock hålla ifrån och gick till pausvilan med en ledning på 17-13.

Japan kom ut starkt i andra halvlek och kunde snabbt gå upp och störa Spanien till 19-17. Efter detta fortsatte Japan att trumma på och efter 11 minuter i andra halvlek så var Japan ikapp och ställningen var 21-21, Japan hade även läge att gå upp i ledning men istället var det Spanien som kunde återta ledningen i matchen och snabbt göra två mål vilket ledde till 23-21 i matchen. Japan vägrade dock låta Spanien springa iväg för mycket och kunde återigen gå upp till en kvittering med 15 minuter kvar till 24-24.

Japan kunde sedan leverera ett riktigt klassanfall och genom en ”japanare” gå upp i ledning med 25-24 när det återstod 13 minuter av matchen. Japans aggressiva anfallsspel stressade spanjorskorna under stora delar av matchen och skapade oreda i Spaniens försvar.

Dock visade Spanien under matchens sista 10 minuter varför laget kan skaka alla stora nationer under turneringen när spanjorska visade prov på bra handboll och kunde hämta upp underläget och även gå upp i en ledning med 27-25 när det återstod 8 minuter av matchen.

Detta var en ledning som Spanien sedan inte skulle släppa utan laget kunde hålla ifrån i matchens slutskede och vinner tillslut matchen med 33-31.

Spanien kopplar därmed ett grepp om andra platsen i gruppen och sätter press på att Sverige måste vinna sina två återstående matcher för att ha en chans på semifinalplatserna.

 

Miguel Elmstedt Veiga