OS spelas i Tokyo i sommar. Det råder ett frågetecken kring om OS-kvalet kommer att spelas för handbollslandslagen, vilket skulle kunna innebära att både de svenska damerna och herrarna blir klara för de Olympiska Spelen utan kvalspel.

De svenska herrarna gjorde ett succé-VM i Egypten nyligen och tog en silvermedalj. Medaljen räcker dock inte till en OS-biljett, utan Sverige måste gå igenom ett OS-kval, precis som damlandslaget. Damerna spelar sitt kval i Spanien och herrarna sitt i Tyskland.

Men det har blossat upp en osäkerhet kring om OS-kvalet kommer att spelas. Enligt Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp råder osäkerhet kring OS-kvalets vara eller icke vara. Grannlandet Norge står värd för en grupp på herrsidan, vilket kan innebära problem.

– Det tror jag är väldigt osäkert. Det beror lite på inreserestriktioner. Jag pratade med Norge och de var väldigt oroliga, de ska ha en grupp med ett asiatiskt lag och ett sydamerikanskt lag. Att de ska få resa till Norge är i dagsläget väldigt tveksamt, säger han till TT.

Om OS-kvalet inte kommer att genomföras för landslagen i mars, så finns det en möjlighet att Sveriges båda landslag blir klara för OS, om det Internationella Handbollförbundet kommer att gå på den aktuella rankingen. Ett annat alternativ skulle kunna vara att spela kvalet i ett land som inte har inreserestriktioner på samma sätt som till exempel Norge.

Sveriges damlandslag är rankade som tvåa i sin kvalgrupp, bakom Spanien, och blir OS-klara om rankingsystemet blir aktuellt. Argentina och Senegal tillhör också gruppen, men skulle inte få spela OS om kvalet avgörs på ranking.

Sveriges herrlandslag spelar i samma kvalgrupp som Slovenien, Algeriet och Tyskland. Även där är Sverige rankat som tvåa i gruppen bakom Tyskland, och blir därmed klara för OS om rankingsystemet blir aktuellt.

Damernas OS-kval

19-21 mars i Spanien. Sverige ställs mot Spanien, Senegal och Argentina.

Herrarnas OS-kval

12-14 mars i Tyskland. Sverige ställs mot Algeriet, Tyskland och Slovenien.