Foto: Bildbyrån

Matchen mot Montenegro var helt avgörande för Sverige, vid vinst i matchen så skulle Sverige ta sig till semifinal. Ryssland gjorde sitt mot Spanien och vann med 36-26. Detta gjorde att seger oavsett resultat skulle räcka för svenskt avancemang. Tyvärr blev sista hindret Montenegro för tuffa för Sverige och efter förlust med 26-23 väntar nu istället placeringsmatch mot Tyskland. 

Sverige startade matchen mot Montenegro med samma spelare som mot Rumänien. Sverige inledde piggt och gick snabbt upp till en 2-0 ledning, men efter några slarviga anfall från svensk sida där avslut togs från svåra vinklar kunde Montenegro ta ikapp försprånget. Även om Filippa Idéhn i det svenska målet gjorde några fina räddningar i inledningen kunde Montenegro efter 6 minuter in i matchen ta ledningen med 3-2.

Sverige fortsatte att slarva i anfallsspelet, så trotts att det svenska spelet i försvaret var bra och gav svenskorna flera chanser att gå upp i ledningen så lyckades inte svenskorna med detta och efter 12 minuter var ställningen lika 6-6.

Signell valde efter detta att ta en svensk timeout för att försöka rätta till anfallsspelet som fram till dess varit stressat och innehållit enkla misstag.

Filippa Idéhn fortsatte att göra fina räddningar för Sverige och anfallsspelet fick sig en uppsving efter timeouten vilket ledde till att Sverige efter 15 minuter hade en ledning med 8-6. Detta fick Montenegro att agera och valde då att byta målvakt och in kom Batinovic.

Med 10 minuter kvar av första halvlek så hade Sverige en ledning med 10-7, där den svenske linjespelaren Linn Blohm stod för en fin första halvlek och hade efter 20 minuter gjort 4 av Sveriges 10 mål.

Efter några svaga minuter och slarviga avslut från svensk sida kunde Montenegro återigen gå ikapp och med 3 minuter kvar av halvleken var det återigen lika i matchen 11-11.  Lagen följdes sedan åt halvleken ut och resultatet i halvtid var 12-12.

Andra halvlek började med att Sverige tidigt i halvleken fick en utvisning, vilket ledde till att Sverige fick en tuff start på halvleken och Montenegro kunde gå upp till en ledning med 16-13 när det hade gått 6 minuter av halvleken.

Vid ställningen 16-14 valde Sverige att ta timeout. Signell valde att ett rotationsbyte i positionerna för att försöka skapa oreda hos i försvaret hos Montenegro. Effekten blev inte riktigt vad Sverige önskade och Montenegro kunde fortsätta hålla Sverige på avstånd med tre mål och ställningen efter 15 minuter i andra halvlek var 19-16.

Med 10 minuter kvar av matchen var ställningen 21-18 till Montenegro och jakten på att ta ikapp detta för svensk seger började. Sverige blev tvingade att chansa mer och spela mer aggressivt men dessvärre räckte det inte ända fram utan Montenegro kunde tillslut vinna matchen med 26-23.

Detta innebär att Sverige missar semifinalplatsen och slutar istället 4:a i gruppen. Sverige får nu istället ställa om fokus och kommer att spela placeringsmatch om 7-8:e platsen mot Tyskland.

Miguel Elmstedt Veiga