Foto: Bildbyrån

Sverige var tvingat att vinna sina återstående matcher i gruppen mot Rumänien och Montenegro för att ha någon chans att ta sig till semifinal, utöver detta krävs även att Spanien förlorar sin sista match mot Ryssland samtidigt skulle Sverige ta igen 18 mål i målskillnaden. Det var inget optimalt läge men första hindret är nu avklarat för Sverige efter ha besegrat Rumänien med 34-22 och nu skiljer det endast 6 mål till Spanien. 

Akilleshälen för Sverige under hela mästerskapet har varit spelet i inledningen av matcherna. Första 10 minuterna i alla Sveriges matcher har innehållit misstag och stressat spel, sedan har Sverige jobbat sig in i matcherna och under vissa perioder spelat väldigt fin handboll.

I matchen mot Rumänien visade Sverige dock direkt från start ett bra spel med ett starkt försvarsspel och inte alls lika slarvigt anfallsspel som visats upp under inledningen av tidigare matcher. Detta gjorde att Sverige kunde gå upp till 4-0 ledning i starten.

Det skulle dröja mer än 6 minuter innan Rumänien fick hål på Sverige och kunde göra 4-1 i matchen. Efter Rumäniens mål såg Sveriges spel mer stressat ut och flera fina räddningar av Denisa Dedu i Rumäniens mål kunde göra att Rumänien kom ikapp och efter 15 minuter var ställningen 6-6 i matchen.

Sverige tog sedan tag i taktpinnen och spelet igen och även om Denisa Dedu med fint målvaktsspel gjorde allt för att Sverige inte skulle kunna dra ifrån för mycket så gick Sverige upp till en 9-6 ledning efter 19 minuter i matchen.

Sverige fortsatte under halvlekens sista 10 minuter att köra på och med ställningen 12-8 valde Rumäniens tränare att ta en timeout när det återstod fem minuter av halvleken. Sverige lät sig inte störas av detta avbrott utan kunde avsluta halvleken genom att dra ifrån ytterligare och Sverige gick till ledning med 14-9. Roligt också att kantspelaren Olivia Mellegård fick till sina avslut från kanten under första halvlek och producerade 5 mål i första halvlek klart bäst i det svenska laget.

Rumänien började andra halvlek i ett rasande tempo och gjorde 3 mål direkt i inledningen, men Sverige stod upp väl och behöll ledningen på fem mål som laget hade från första halvlek, så efter 5 minuter var ställningen 17-12 till Sverige.

Sverige fortsatte även under andra halvlek att spela bra handboll, rumänskorna stressades till enkla misstag i anfallet och att ta avslut från dåliga vinklar, detta ledde till att Rumänien aldrig riktigt kom i närheten av Sverige och efter 11 minuter hade Sverige en ledning med 21-14 när Olivia Mellegård kunde göra sitt 7:e mål i matchen.

Sveriges ledning kändes aldrig hotad under andra halvlek och under de sista 15 minuterna var det mer en jakt på att minska målskillnaden upp till Spanien än att oroa sig för att tappa segern. 18 mål behövde hämtas in på två matcher och i och med att Sverige tillslut vinner matchen mot Rumänien med 34-22. Så har Sverige minskat målskillnaden Spanien rejält och nu skiljer det endast 6 mål inför sista omgången.

Sverige möter under onsdagen Montenegro och en seger är ett måste, samt att Spanien som samtidigt möter Ryssland måste förlora och helst med ett par mål i marginal.

Olivia Mellegård blev bäste målskytt i Sverige och matchen med sina 7 mål.

Miguel Elmstedt Veiga