Sverige har en ung och spännande trupp med sig till VM med tio mästerskapsdebutanter bland annat. Men Glenn Solberg har haft lite problem i sin trupputtagning inför mästerskapet, då flera har lämnat återbud. Vi listar några svenska stjärnor som missar mästerskapet i Egypten.

Albin Lagergren

Blev uttagen i truppen som skulle med till VM, men testades positivt två gånger under landslagets läger i Eskilstuna och kommer därför inte följa med till VM, till en början åtminstone.

– Som vi sagt många gånger tidigare så går spelarnas säkerhet först och med dagens besked har vi gjort bedömningen att det inte blir något VM-spel då tiden inte är tillräcklig för att han ska kunna åka med oss på tisdag. I normala fall är han en nyckelspelare för Sverige och det är tråkigt för oss att han inte kan åka med oss till Egypten, men framför allt lider jag med Albin som får det här beskedet efter att ha jobbat för att komma i form till VM. Det är inte uteslutet att Albin kan bli aktuell för spel senare i turneringen, men det är inget vi vet i dag, säger förbundskaptenen Glenn Solberg till Handbollslandslagets hemsida.

Mikael Appelgren

Målvakten från Uddevalla missar chansen till att göra sitt tredje VM under mästerskapet i Egypten. Appelgren är en världsmålvakt och har tillsammans med Andreas Palicka bildat en vass målvaktsduo i både landslaget och i klubblaget Rhein-Neckar Löwen. Men Mikael Appelgren missar VM 2021 på grund av en axelskada som han ådrog sig i höstas.

Lukas Nilsson

Den fortfarande relativt unga vänsternian Lukas Nilsson har valt att tacka nej till spel i VM. När Glenn Solberg presenterade sin bruttotrupp till VM i början på december, fanns inte Lukas Nilsson med, utan han hade tackat nej.

– Han har tackat nej av familjeskäl. Det handlar om coronasituationen, livssituation och så. Han vill fokusera på det där hemma, sade Sveriges förbundskapten Glenn Solberg till Sportbladet då.

Andreas Nilsson

Den stenhårda mittsexan fanns inte med i Glenn Solbergs slutgiltiga trupp till VM. Han finns fortfarande med på reservlistan till mästerskapet. Anledningen till att Nilsson inte är med i mästerskapet är på grund av att han och den svenska ledningen inte kommit överens om hur många dagar som mittsexan skulle vara på plats med den svenska truppen inför EM-kvalet. Enligt Andreas Nilsson bad han själv om att få ledigt i två dagar med sin familj, istället för att ansluta till landslagets läger 2 januari. Något som ledningen inte kunde acceptera, med hänvisan till coronaregler och annat, enligt Glenn Solberg.

– Jag bad om två dagar ledigt för att få vara med familjen, men det fick jag inte. Så jag har inte tackat nej utan de har valt att inte ta med mig. Självklart förstår jag deras beslut, sade Andreas Nilsson till Sportbladet för drygt en månad sen.

Niclas Ekberg

Stormålskytten var stekhet i Champions League-finalen med sitt Kiel häromveckan. Men något VM blir det inte för den rutinerade högersexan. Niclas Ekberg har precis som Lukas Nilsson valt att tacka nej till VM av privata skäl. Precis som i Nilssons fall handlar det i första hand om den rådande coronasituationen.

Simon Jeppsson

Vänsternian skadade sitt korsband i början på december med klubblaget och fick det dystra beskedet att han missar VM. Turen i oturen för Jeppsson blir att han slipper operation, utan kan ställa in sig på klubblagsspel till februari. Men något världsmästerskap blir det inte.

Jesper Nielsen

Skadade sig i våras och har varit borta från spel i mer än sex månader. Bedöms inte vara redo för spel.

Linus Arnesson

Har tackat nej till att delta i VM.