Foto: Bildbyrån

Samtidigt som alla lagen kommer leva i stränga bubblor utan fysisk kontakt med omvärlden så planerar hemmanationen och arrangören Egypten för att kunna ha tusentals åskådare på sina matcher. Ett beslut som kritiseras hårt både från svensk och dansk håll. 

– Det känns väldigt märkligt, säger Jim Gottfridsson i ett uttalande till Sportbladet.

Egypten är en av Sveriges motståndare i gruppspelet i Handbolls VM som spelas 13-31 januari. Och nu ser det ut som att Egypten kommer få ett stort hemmastöd i ryggen under sina matcher. För till skillnad mot damernas EM som nyligen hölls i Danmark som spelades inför tomma läktare så planerar arrangörerna att erbjuda publik på VM, åtminstone på hemmalaget matcher.

Egypten planerar enligt norska NTB att ta in 5 000 åskådare på huvudarenan där Egypten ska spela alla sina matcher. Arenan rymmer 16 000 åskådare när den är fullsatt.

Både internationella handbollsförbundets president som är egyptiern Hassan Moustafa och landets idrottsminister Ashraf Sobhy har i olika intervjuer berättat att ett VM med publik under Egyptens matcher är något som man jobbar mot.

– Vi tittar på lösningar för att göra in- och utsläpp och social distansering trygg för åskådarna så att vi kan säkra tillräckligt publikstöd för det egyptiska landslaget, säger Sobhy till norska NTB.

Ett beslut som har väckt reaktioner hos både det svenska och danska landslaget.

– Jag tycker att man ska genomföra VM utan publik, säger danmarks förbundskapten Nikolaj Jacbosen till Ekstra Bladet.

Danska storstjärnan Mikkel Hansen tar ett steg längre och meddelar att han funderar på att inte delta i mästerskapet om det kommer genomföras med publik.

Även de svenska spelarna har vädrat sitt missnöje och spelaren Max Darj sa såhär i ett utalande till sportbladet; – Klart att det är märkligt. Vi spelare måste vara skyddade och där får vi lita på arrangören. Vi lägger det i händerna på några andra. Men jag litar på att de gör det säkert, säger Max Darj.

Sverige inleder mästerskapet med att spela mot Tjeckien den 14 januari.