Foto: Bildbyrån

På lördag den 5:e september så lottas grupperna till VM i Egypten 2021. Ett världsmästerskap där vi för första gången kommer att få se 32 deltagande nationer. Mästerskapet spelas mellan 14:e januari och 31 januari och Sverige har inför lottningen blivit seedade i grupp 1. 

Det är inte bara första gången som det deltar 32 nationer i ett handbolls mästerskap det är även första gången med ett helt nytt spel upplägg. De 32 lagen som kvalificerat sig för VM kommer att delas in i åtta grupper med fyra lag i respektive grupp. De tre bästa lagen från varje grupp, de vill säga de 24 bästa lagen tar sig sedan vidare till huvudrundan. De åtta nationerna som kommer sist i sina respektive grupper kommer att få spela President’s cup.

Lagen som tar sig vidare från sina grupper kommer sedan att delas in i fyra grupper med sex lag i vardera grupp. De två bästa från varje gruppspel tar sig sedan vidare till kvartsfinalspel.

Lottningen som sker på lördag den 5:e september innehåller fyra stycken seedningsgrupper och Sverige är placerad i seedningsgrupp 1.

Det är fortfarande inte helt avgjort vilka nationer som tagit sig till VM från kvalgrupperna i Sydamerika/Centralamerika där en nation till ska kvalificera sig in. Detsamma gäller med kvalgruppen från Nordamerika/Karibien där även ett lag till ska kvalificera sig in. Men till följd av coronapandemin så har deras kvalspel blivit framflyttat och därav är det till lottningen 30 lag av 32 lag klara för slutspel.

Seedningsgrupperna

  1. Sverige, Danmark, Portugal, Spanien, Tyskland, Kroatien, Norge och Slovenien
  2. Egypten, Belarus, Argentina, Qatar, Österrike, Algeriet, Tunisien och Ungern
  3. Tjeckien, Frankrike, Bahrain, Sydkorea, Uruguay, Island, Japan och Brasilien
  4. Angola, Kap Verde, Marocko, DR Kongo, Polen, Ryssland, 1 lag från Sydamerika/Centralamerika och 1 lag från Nordamerika/Karibien